Varför ökar kastrerade katter i vikt?

Varför ökar kastrerade katter i vikt?

När katten kastreras minskar inte bara energiförbrukningen och ämnesomsättningen. Intaget av föda ökar också. Därför löper kastrerade katter tre gånger så hög risk att bli överviktiga.

Katter kan inte reglera sitt födointag snabbt

I naturen fångar kattdjur byten med en frekvens som gör att de får i sig en konstant näringsmängd. Får tamkatten mat som innehåller mycket mer kalorier och fett än den behöver tar det nästan tre månader innan den klarar av att minska konsumtionen. Då är den redan överviktig. Det är lättare att förebygga övervikt än att banta katten!

Kastrering leder snabbt till kraftig viktökning

Inom 48 timmar efter kastreringen ökar katten sitt dagliga intag av föda (+26 % hos hanar; +18 % hon honor). Samtidigt minskar energiförbrukningen med ca 30 %. Det innebär att de flesta katter får en för stor dagsranson och lagrar överskottskalorierna som fett. Viktökningen sker snabbt. Inom två månader av kastreringen har hankatten lagrat dubbelt så mycket fett som honkatten. Den här mekanismen förklarar varför kastrerade katter, främst hankatter, har lätt att bli överviktiga.

Övervikt leder till sämre hälsa

Hos katter är det främst övervikt som orsakar diabetes mellitus, en sjukdom där sockerhalten i blodet ökar och orsakar följdsjukdomar. Övervikt hos katter kan orsaka ledproblem som till exempel artros. Dessutom skadar fettinlagringen:

  • Immunförsvarsystemet, som gör att risken för infektioner ökar och läkningen försämras.
  • Lever, hjärta och lungor, som försämrar konditionen och ökar riskerna vid narkos.

Slutligen kan överviktiga katter ändra sitt beteende: de tvättar sig mindre, som kan leda till hudproblem. De går inte lika ofta på kattlådan vilket gör att de oftare drabbas av urinsten och förstoppning.

Kattmat med hög proteinhalt bevarar idealvikten

För att förebygga viktökning hos kastrerade katter måste man ge katten en kost som innehåller en lägre halt fett. Fett är det näringsämne som är energirikast. Födan bör även innehålla färre kolhydrater från stärkelse, som stimulerar aptiten och ökar risken för diabetes.

Omvänt bidrar en hög andel protein med högt biologiskt värde till att mätta kattens aptit. Katten har ett högt behov av kött. Dessutom bevarar katten muskelmassan samtidigt som kaloriintaget minskar. Om fodret har ett tillskott av L-karnitin reduceras dessutom fettlagringen. Här kan du hitta foder som är framtagna speciellt för kastrerade katter.

Källa: En artikel skriven av Royal Canin med speciellt tillstånd