Varför katt?

Jag var fem år när jag lärde känna en katt. Tyckte de var ganska läskiga, klor och tänder kan vara ganska skrämmande för en fem-åring. Men tiden gick och jag blev mer och mer intresserad. Vid 13 års ålder blev jag med katt, och jag kan inte tänka mig någon bättre kamrat. Katter.nu har pratat med två kattälskare – varför katt?
kristoffer
Husse: Kristoffer Larsson, 25-årig systemvetare från Stockholm.
Katt: Kurris, 8-årig honkatt.

När skaffade du katt?
1993

Varför skaffade du katt?
Min pappa och hans sambo hade haft flera katter under en längre tid och när en av dem fick ungar bestämde mamma att vi skulle ta hand om en kattunge. Vi döpte henne till Kurris, vilket är ett självklart namn om man känner henne.

Vad är det bästa med katten som djur?
Kurris är enormt egensinnig. Hon låter ingen sätta sig på henne och gör alltid precis som hon vill. Hundar är alldeles för viljelösa jämfört med katter. Katter, och särskilt Kurris, är också mycket gulliga. Till skillnad från hundar.

Vad är det bästa med din katt?
Hon luktar gott, är världens sötaste djur och jamar och spinner mest hela tiden; hon vill vara delaktig i mitt liv och blir sur om jag glömmer bort henne.

Ditt bästa kattminne?
Svårt att säga. Vi har många underbara kort på Kurris där hon ligger i de mest underliga, söta ställningar. Både jag och min syster har musmattor med Kurris som motiv.

Värsta kattminnet?
Kurris tycker om att klösa på saker. Hon har klöst repor i mitt nya köksbord, samt i mitt nya rumsbord. Inte så roligt.

Amelia
Matte: Amelia Adamo, 54-årig chefredaktör från Stockholm.
Katt: Kajsa, 10-årig honkatt och Oscar II Torsten, 8-årig hankatt.

När skaffade du katt?
När jag var tolv år (1959) och sedan dess har det kommit nya när gamla katter dött.

Varför skaffade du katt?
Det var en hittekatt som inte hade någonstans att bo (trodde jag) och när ägaren kom och hämtade ”Snövit” grät jag så mycket att mamma sa att jag fick en egen katt och då kom min första katt Rosita.

Vad är det bästa med katten som djur?
Den är vacker, självständig och skapar en god stämning Och så slipper jag gå ut och bajsa den.

Vad är det bästa med din katt?
Det bästa med mina katter är att de är mina och gillar vår familj.

Ditt bästa / värsta kattminne?
Mitt finaste och värsta minne är när vår gamla 18-åriga katt Isse ligger och dör hos veterinären och jag håller hennes tass till hennes lilla hjärta slutar slå. Mitt värsta minne är när min katt Einstein ligger död på hallmattan en dag när jag kommer hem. Mina finaste minnen är annars när vi får kattungar.

Reporter och © Josefine Larsson