Vad vet du om modermjölksersättning hos katt?

nder de första dagarna efter förlossningen ligger katthonan på sidan så att kattungarna kommer åt spenarna. Kattungarnas första försök att suga, producerar inte vanlig mjölk utan råmjölk (kolostrum).
Råmjölken skiljer sig från vanlig mjölk både till utseende och sammansättning. Den är mycket proteinrik men har ett relativt lågt innehåll av fett, vilket kan innebära att födelsevikten står still eller till och med minskar under det första dygnet.
Framför allt innehåller råmjölken många olika antikroppar som kattungen får i sig i enorma mängder under sina första sexton timmar i livet.

Dessa antikroppar skyddar kattungarna från bakterier i omgivningen under de första dagarna och upp till några veckor efter födseln.
Ett par dagar senare börjar modern att framställa mjölk till sina diande ungar. Precis som råmjölken så innehåller modersmjölken en stor mängd antikroppar. Det är därför viktigt att kattungar som inte får i sig råmjölk i varje fall ges kattmjölk inom sexton timmar efter födseln, så att de får tillgång till antikropparna. Råmjölken är dock alltid att föredra eftersom den förutom antikroppar även innehåller andra ämnen som inte finns i vanlig mjölk. Därför måste vi komma ihåg att katthonans mjölk under det första dygnet har inflytande över kattungens framtida immunförsvar.

För att mjölkproduktionen ska kunna komma igång hos kattmamman är följande nödvändigt:
Kattungarnas stimulering av spenarna ger en nervimpuls till hypofysen vilket i sin tur ”sänder” informationen vidare till mjölkkörtlarna som startar sitt arbete. Hormonet som styr processen är Oxytocin. Utan aktivering av spenarna, ingen mjölk! Unga kattmammor kan lätt komma i stress vilket kan hindrar processen.

Några viktiga saker att tänka på

Det är viktigt att katthonan och kattungarna vistas i en lugn och stressfri miljö, försök att inte störa dem så mycket under de första dagarna.
Se till att de ligger i en dragfri och ombonad låda, gärna lite varmare än vanlig rumstemperatur eftersom små kattungar inte kan reglera sin kroppstemperatur.
I kattungelådan bör det vara 33°C under den första veckan efter födseln och 30°C under de följande veckorna.
Så länge det är tyst och lugnt i kullen brukar detta vara ett bevis på att allting är som det ska.

Men om kattungarna är oroliga och skriker mycket eller om de visar dålig tillväxt och är gängliga och tunna att ta i, kan det bero på en otillräcklig mjölktillgång hos katthonan.
Man behöver då ge modersmjölksersättning till kattungarna. Komjölk ska inte användas, inte i någon form, eftersom den innehåller för mycket laktos och inte har tillräckligt med kalorier.

Köp en modersmjölksersättning i din djurbutik eller hos din veterinär, det finns en del märken att välja bland. Se till att produkten du köper har samma innehåll näringsmässigt som katthonans egen mjölk, se tabell.

Jämförelse av kattmjölk, komjölk, getmjölk och Vital Milk

Analysvärde TS= allt vatten borttaget Protein% Fetter% Laktos%
Kattmjölk 33-42 26-42 13-19
Komjölk 24-28 28-30 35-39
Getmjölk 25-29 31-36 30-35
Vital Milk 33 39 18,5

Modersmjölksersättning för katt säljs via veterinär

Väg kattungarna varje dag vid samma tidpunkt

Om någon kattunge går ner i vikt kan du snabbare sätta in en modersmjölksersättning för stödmatning.
Var noga med att kontrollera katthonan varje dag, känn på hennes spenar, börjar de kännas hårda och spända kan det leda till mjölkstockning eller juverinflammation, mjölken blir då infekterad och kan påverka kattungarna genom att de får magstörningar eller diarré.
Uppsök veterinär om katten har fått en mjölkstockning som inte vill ge med sig eller om du misstänker att det har utvecklats sig till en juverinflammation.
Om du behöver stödmata en kattunge, tänk på följande:

 • Tvätta dina händer noggrant innan du påbörjar stödmatningen.
 • Följ mycket noggrant de anvisningar som medföljer modersmjölksersättningen.
 • Mät upp exakt rätt mängd pulver, inte för mycket och inte för lite.
 • Koka upp vattnet som du ska använda och låt svalna till 37-38° C.
 • Spara inte modersmjölksersättningen, utan blanda nytt för varje mål som kattungen ska ha.
 • Rengör mycket noggrant nappflaskan mellan varje måltid.
 • Flaskor och nappar bör vara sterila eftersom kattungar i detta utvecklingsstadium är mycket känsliga för bakterier som orsakar diarré.
 • Kattungar som inte får di från sin mamma behöver ersättning ca en gång var tredje timme.
 • Försök följa katthonans tidsintervaller, kattungen mår inte bra om den får mat för få gånger per dygn, eller för många gånger. Risken för magproblem är då stor!
 • Mata inte kattungen för snabbt, se till att den rör på sig under matningen, detta för att stimulera tarmrörelserna.
 • När kattungar diar sin mamma ligger de och ditrampar och rör sig mycket, de diar under ett par minuter åt gången sträckt över hela dygnet under den första tiden.
 • När kattungen verkar mätt, avbryt matningen, försök inte att ge den mer mat när den inte vill ha. Har man otur kan vätskan rinna ner i lungorna och orsaka lunginflammation.

Kissa av kattungen

Kissa av kattungen VARJE gång du gett den mat
Kattungar kan inte kissa och bajsa själva utan detta styrs av en reflex som kattmamman sätter igång varje gång de har ätit. Då slickar hon dem för att stimulera och säkerställa att kattungen kissar och bajsar.

En kattunge kan börja kissa själv vid ca 4 veckors ålder.
Varje gång man har gett den mat, masserar man kattungens mage med en fuktad bomullstuss eller en fuktad frottéhandduk och ser till att den kissar och bajsar. Det är inte säkert att det ger något resultat varje gång men hellre att göra det för många gånger än för få.

Ont i magen?

Om man misstänker att kattungen har ont i magen kan man hjälpa till med att låta den bada i en stor skål fylld med varmt vatten, ca 37 grader. (absolut inte för varmt). Självklart ska man inte doppa huvudet!

Låt kattungen ligga där ett par minuter för detta brukar lösa upp eventuella gaser som finns i mag- och tarmkanalen. Torka kattungen torr med en frottéhandduk och massera magen försiktigt.
Nästa gång du ska stödmata kattungen, häll i en droppe Paraffinolja i modersmjölksersättningen för att smörja upp tarmen.
Genomsnittsvikten för en kattunge när den föds är ungefär 100 gr, sedan går den upp ca 100 gr/vecka. När kattungen är leveransklar vid 12 veckors ålder bör den väga över 1 kg.

graf_kattungemjolk