Turkisk Angora

samsHistoria
Den Turkiska Angoran är en mycket gamal kattras förmodligen världens äldsta. Den kan spåras längre tillbaka i historien än någon annan ras, ända tillbaka till tiden före medeltiden.
Det anses att den Turkiska Angoran är grunden för semilånghårsraserna och förmodligen också grunden till Persern, som dock utvecklats åt annat håll.

I Turkiet är Angoran förknippad med en del myter och legender. Till exempel så tror man att Turkiets landsfader Kemal Atalurk en dag ska återuppstå i skepnad av en vit odd-eyed döv angorahane.

På 1500-talet skickades Angoran av turkiska sultaner till Frankrikes och Englands ädlingar son gåvor, men mot slutet av 1800-talet hade dessa katter blivit omoderna och konkurerats ut av de nya moderna långhårskatterna. Imitten av 1950-talet började djurparker i Turkiet rädda den utdöende rasen.
Där har de hållit på med uppfödning för att rasen inte skulle dö ut helt.

1960 köptes ett par Turkiska Angoror från Ankara Zoo av ett amerikanskt par som återupprättade rasen i USA där den nu är mycket populär. I USA är de flesta färgerna representerade, men populärast är fortfarande den helvita.

I Europa har man avlat på Angorakatter ungefär lika länge, men fram till 1993 var endast de vita godkända inom FIFe. Så gott som alla färger godkändes nämligen på Turkisk Angora 1993 på FIFes generalförsamling. 1996 kom den första Turkiska Angoran till Sverige, importerad från Holland. Samma år föddes också den första kullen av Turkisk Angora.

Standard
Den Turkiska Angoran ska vara solid men ge ett graciöst intryck med smidiga rörelser. Honan är medelstor, hanen något större. Kroppen är lång med något högre bakdel än framdel. Benstommen är fin. Pälsen är silkig, semilånghår och har en benägenhet att våga sig, med lång krage och yvig svans. Huvudet är brett på hjässan och avsmalnande mot hakan. Öronen är breda vid basen, spetsiga, tofsade och högt placerade på hjässan. De lät sedställda ögonen är ovala. Ögonfärgen är bärnsten, odd-eyed eller blå. Svansen är lång och yvig, bred vid basen och smal vid spetsen.
Temperament
Angoran är mycket lik den Turkiska Vanen i sitt sätt. Turkisk Angora är en vacker och graciös katt med eleganta rörelser. Den är intelligent, alert
och lättlärd, men har fortfarande en egen vilja.