Tips och råd

Om du skaffar en katt i ett hushåll där det redan finns husdjur, måste katten introduceras med stor varsamhet. Ett bra tips kan vara att använda Feliway som kan användas för att kontrollera och förebygga så att katten inte upplever rädsla och oro. Här kan du läsa mera om Feliway och hur det skall användas.

De husdjur som finns i hemmet måste långsamt vänjas vid nykomlingen, något som kommer att kräva tid och mycket tålamod.

Mata dina husdjur åtskilt och övervaka deras möten de första veckorna.
Om alla djuren i hemmet har sina åtskilda platser att vara på kan man skapa en fredlig samexistens mellan olika djurarter.

Hund & katt

Håll hunden under uppsikt så att den inte skäller eller blir alltför ivrig och skrämmer katten. Vänta tills hunden och katten vant sig vid varandra innan hunden får komma allt för nära eller slicka katten.

Efter ett par veckors övervakning bör båda accepterat varandras närvaro och bör kunna vistas i samma rum. Så småningom kan det vara katten som är dominerande i förhållandet.

Katt & kaniner

En kattunge kan skrämma kaninen om den klättrar på den. En vuxen katt bör inte lämnas utan tillsyn tillsammans med en tam kanin.

Katt & marsvin

Ett marsvin väcker stor förundran hos en kattunge, men släpp inte ut marsvinet ur buren om det finns en vuxen katt i närheten.

Om olyckan är framme…

Har katten fått tag i din tama mus eller hamster, försök att distrahera katten om han/hon inte vill lämna ifrån sig sitt ”byte”. Vifta med en näsduk eller handduk eller försök att avleda hans intresse genom att jaga en snörstump. Med lite tur kommer han att släppa sitt byte.