Tips för ren och fin päls

Torrbad

Även om katter är så renliga djur mår de ändå bra av lite extra skönhetsvård då och då. För pälsens vård kan du köpa torrschampo speciellt avsedd för katter eller för en vit katt använda oparfymerad barntalk eller potatismjöl.
Finkrossad kattsand är ett utmärkt torrschampo för bruna eller röda katter. Se bara till att katten inte andas in eller sväljer det du schamponerar men. Efteråt borstar du pälsen ren.

Köp kli i en hälsokostaffär eller ett snabbköp och ge en svart katt ett ”kli-bad”. Värm en kopp kli i ugnen, men låt det inte bli för varmt, för då bränner du katten. Gnid in kliet i pälsen och borsta därefter rent.

Vattenbad

Ibland är det nödvändigt att bada en katt. En åtgärd som i regel väcker motstånd. För att ta itu med det här problemet måste man vara väl förtrogen med sin katt. Om du håller katten med en lugn och fast hand och är väl förberedd för eventuella rymmningsfösök, kan du lyckas bra.
En medhjälpare som kan assistera kan också underlätta proceduren. Ett milt barnschampo eller ett speciellt kattschampo placeras intill en rymlig balja, handfat, diskho eller badkar med 5 cm lagom varmt vatten 37-38 grader (inte kallare då kattens kroppstemperatur är högre än vår). Fukta pälsen och följ bruksanvisningen på flaskan. SKÖLJ NOGA ! Läs mer här om vattenbad. Ett milt och bra havremjölsschampo är Allerderm Oat Schampo som du hittar här.

Torkning

Efter badet torkar du katten så mycket du kan, gärna med varma handdukar. Se också till att katten får hållas på en varm och dragfri plats till dess att pälsen är fullständigt torr. En del katter tolererar även hårtorken, men vänj den försiktigt !

Borstning

Du måste borsta din katt regelbundet, annars kan den få problem med hårbollar (en hårboll består av de lösa hår som katten slickar i sig och kan orsaka hinder i matsmältningsorganen). Genom att borsta katten kan du även kontrollera efter loppor, fästingar eller andra parasiter.

Ge inte upp även om du märker att katten inte tycker om att bli borstad. Försök att borsta katten när den sover eller ligger i ditt knä. Vid sådana tillfällen njuter katter av att bli borstade. Eller börja borsta katten när du kommer hem efter du har varit borta på jobb eller handlat. Då kommer katten antagligen vara så glad att du kommer hem, så du får göra vad som helst med katten. Ett tips kan vara att använda Feliway eller Zylkene som har en rogivande effekt på katten och minskar rädsla.

När du ska borsta en katt för första gången, se till att han/hon i fortsättningen kommer att minnas det som något positivt och skönt. De första gångerna kan du avstå från borsten och använda händerna, för att sedan övergå till borste/kam.

Slutliga tips

För att få pälsen slät och glänsande efter borstningen, avsluta med att stryka den med en bit sämskskinn som du virat runt handen.

En kattborste ska helst vara tillverkad av riktig borst. Nylonborstar har den olägenheten att de laddar pälsen med statisk elektricitet.
Använd inte heller en stålkam med vassa kanter, köp en med rundade kanter.

Klipp aldrig kattens klor för korta. Råkar du klippa av den blodfyllda pulpa som mynnar i varje klo, kommer det att blöda mycket.

Källa: 200 råd till kattägare, Grace Mc Hattie