Sphynx (Sfinx)

sphx2Färger
alla färger och kombinationer är tillåtna. Även maskade. Sphynxens teckning är hudpigment som ger dess färg.

Huden
känns som persika eller siden. Den är rynkig på vissa delar av kroppen och huvudet. Men dom är inte mer rynkiga än andra då det döljs av pälsen.

Öronen
är mycket stora med rundade spetsar och bred bas. Fint hår på öronen är tillåtet.

Ögonen
är stora och lätt sneda. Färgen bör passa till kroppsfärgen.

Halsen
kraftig

Morrhåren
om det finns några är spröda och avbrutna.

Ansiktet
påminner om Devon Rexens som den är inkorsad med.

Svansen
är lång och piskliknande. Är avsmalnande och kan ha lite fjun på sig.

Kroppen
är mycket muskulös och hård. Tassarna: ovala med som synes långa tår men är inte längre än andra katter med päls.

Benen
kan ha lite fjun på sig. Är långa och muskulösa. Det är en recessiv gen som ger den dess pälslöshet. De lagrar ingen kroppsfett utan förbränner det. Sphynxen ska inte utsättas för kyla eller solsken eftersom den saknar päls.

Skötsel
som andra katter. Men badas ca 1 gång/vecka. För att få bort den naturliga pälsoljan som katter med päls absorberar. Det är inte svårt då den är van att badas sedan den är liten. Öronen får rengöras lite oftare än andra katter då den inte har ”pälsen” i öronen som tar bort smuts och skräp.

Personlighet
är obeskrivlig. Den älskar livet och är nyfiken på allt och alla. Går fram till främmande personer och hälsar på dom. Livliga och fylld med självförtroende. Har en stor intelligens. En del människor säger om Sphynxen att det är en del katt, en del hund, en del människa och en del clown. Sphynxen är mycket sällskapssjuk. Älskar att sitta på axeln, lägger sig runt nacken eller lägger sig i knäet när det går. Och ger dej massor med pussar. Den kurrar nästan jämt. Och dess kärlek till sin familj är obegränsad. Hela katten är fylld med kärlek att ge till dej. Nästan alla allergiker klarar Sphynxen pga att den saknar päls och badas regelbundet.
Läs mer om pälsdjursallergi här

Historia
Det har alltid förekommit hårlösa katter genom historien. Redan dom gamla Aztekerna hade hårlösa katter. Så det är inget nytt. Det som ligger i grund för dagens Sphynx är 3 st hårlösa kattungar som hittades på gatan i Toronto, Ontario 1978. Dom, 1 hane och 2 honor föddes av en långhårig bondkatt. Hanen blev minst 18 år gammal. Dom 2 honorna Punkie och Paloma skickades till dr Hugo Hernandez, Nederländerna och blev grunden för Sphynxen. En unge kallad ET köptes av Vicki och Peter Markstein, New York. Vissa rykten säger att dom betalade 40 000$ för ET. ET flytttade sedan till USA där ET korsades med Devon Rex. Sphynxen största fantaster finns i USA och Europa, främst Holland och England. Bör också tillägga att Sphynxen är mycket mer tålig än vad den ser ut för.

Källa: Annelie Fredriksson, Naked Ones Sphynx