Somali

somali2Somalin ser ut som en abessinier men har en halvlång päls. Det är en medelstor katt som är smidig, graciös och muskulös. Den har ett hjärtformat ansikte med stora alerta öron.

Det skall vara god bredd mellan öronen och de ska vara breda vid basen. Det är önskvärt att somalin har tofsar på öronen.

Ögonen är stora, mandelformade, lysande och mycket uttrycksfulla. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön.

Somalin har spännande och kontrastrika ansiktsmarkeringar som ger den både charm och en vilddjursaktig look.

Runt ögonen ser det ut som den har en eyeliner. Benen är långa. Tassarna är små och ovala. Svansen ska vara buskig som en rävsvans. Pälsen är mycket mjuk och skön att röra vid.

Tickingen ska bestå av minst tre färgband, men upp till 10 färgband är inte ovanligt. Pälsen utvecklas långsamt. Ticking och färg är sällan färdigutvecklad förren vid 2-3 års ålder.

Önskvärt är också välutvecklad en så kallad krage och byxor, vilket innebär att somalikatten har riklig päls runt halsen och på bakbenen. Pälsen är lättskött och tovar sig inte.

Eftersom det finns ganska få somalikatter i Sverige är det tillåtet att använda ”syskonrasen” i avelsarbetet, dessa avkommor får beteckningen Aby-Var och får inte gå tillbaks i abessinieraveln.

Somalin är en frisk ras som har få ärftliga sjukdomar.
Aby-variant
Dom första somalikatterna kom till efter en parning mellan två abessinier som båda bar på långhårsanlaget. Det är alltså ingen mutation eller hybrid mellan aby och någon långhårsras.

Somali är helt enkelt en långhårig Abessinier.

Man har sedan parat somali med aby för att bredda den smala avelsbasen. Kattungarna efter en sådan parning blir alltid korthåriga, men bär på långhårsanlaget, dessa kallas för Aby-Variant. Enklast förklarar man det med att säga att det är en abessinier med långhårsanlag.

Dessa varianter får inte gå tillbaks till aby-aveln då man inte vill ha in långhårsgenen igen i abessinierstammen. Aby-variantens päls är oftast lite längre / mjukare och silkigare än abessinierns.

Somali-uppfödare använder dessa varianterna på en somali och får då i denna generation både somali och aby-varianter. Man kan ha sådan tur att det bara föds somali, men det är sällsynt.

Text: Aby & Somaliringen