Scottish Fold

halge30

Historik

En kattunge med framåtvikta öron föddes 1961 på en bondgård i Skottland. Detta var grunden för denna nya ras vars utveckling ibland har varit både lång och krånglig fram till den idag nutida scotten, där hälsan har en mycket framträdande plats.

Scottish fold måste paras alltid med katter som har normala öron, då det annars kan ge ungar missbildade leder och broskvävnader i bakparti och svans. Rasen är inte godkänd i SVERAK, men däremot inom independent.
Scottish Fold ungar föds med normala, upprättstående öron, där öronen börjar vika sig vid ca 2-3 veckor. Om den ena föräldrern är en foldkatt, kan de statistiskt bli 50% foldade ungar i kullen.

Temperament
Scottish fold är milda, trygga och godmodiga katter. De är otroligt sociala och vänliga mot både människor och andra djur. Scottarna är smarta och finurliga och bär ofta saker i munnen. De är snabba i vändningarna men är sällan på hägra höjd än soffryggar/fönsterbrädor.

Huvud
Runt ansikte med runda, vidöppna och stora ögon, öronen så tätt framåtvikta mot huvudet som möjligt. För en rakörad Scottish fold skall öronen vara vanliga upprättstående av medium storlek. Ögonfärgen bör harmonisera med pälsfärgen.

Päls
Krispig och spänstig, tät och nästan som en brittpäls, och mönster godtas, i både lång- och korthår, samt vikörad (fold) och rakörad (straight).

Kropp och svans
Relativt satt och Kort. Relativt kraftig kropp, och korta och stadiga ben. Mycket lik britten men absolut inte extrem. Medium till något längre, rörlig svans. God rörlighet i bakparti