Russian Blue

EmmaRussian blue, ryssen, är en livlig, lekfull och smidig katt och har ett utpräglat sinne för röstnyanser.

Den kan liknas vid en liten grå panter med en plyschaktig och silverskimrande päls vilket bildar en vacker kontrast till de smaragdgröna ögonen.

Ryssen är en elegant, medelstor, muskulös och långsträckt katt på höga ben. Den har en långsträckt och elegant kropp med lång, gracil hals, långa slanka ben med små, ovala tassar som har mörkt lavendelfärgade trampdynor. Svansen är ganska lång och hela vägen avsmalnande.

Huvudet har en kort kil med lång flat skalle. Den har kraftig haka, stora, tämligen spetsiga transparenta öron och stora, mandelformade, brett placerade intensivt gröna ögon. Sedd i profil skall nosen och pannan bilda en konvex vinkel i nivå med ögonbrynen.

RUSSIAN BLUE – historia och ursprung

Russian blue kommer liksom många andra raser troligtvis från Asien, även om flera tidigare benämningar, till exempel Archangelsk katt och Malteserkatt, tyder på annat ursprung. Dessa katter följde med på skepp lastade med timmer från norra Ryssland till England under 1800-talet. Det var i England aveln startade och där det nuvarande namnet först användes.

Krigen i Europa gick hårt åt kattbestånden och modern russian bluehistoria börjar på 1940-talet i Danmark. En blå katt av russian bluetyp, med namnet Pierette, parades med en brunmaskad siames med anlag för blått. Den blå avkomman registrerades som russian blue.

Den skandinaviska typen av russian blue skiljer sig något från amerikansk typ där pälsfärgen är ljusare och öronen sitter något lägre på huvudet. Den skiljer sig också något från engelsk/kontinental typ där öronen sitter något högre och där huvudet är något längre och smalare.

Källa: SVERAK