Rumsrenhet

Inledning

Tips, råd och förklaringar på katters toalettvanor och bestyr!

Kattlucka

Om du bor så att du kan låta katten fä vistas utomhus, sparar du många steg genom att låta sätta en s k kattdörr i ett källarfönster eller ytterdörr. Men då måste du också räkna med att främmande katter kan komma på besök. Se därför till att kattdörren går att låsa. När du gör uttaget för kattdörren tänk då på att den måste sitta på minst en armlängds avstånd från själva dörrlåset. I annat fall är det en enkel match för en inbrottstjuv att nå låset och ta sig in.

Om katten tvekar att använda den praktiska anordning som en kattdörr innebär, låt den då få stå öppen till att börja med. När han sedan vant sig vid den, fåll då ner luckan och ställ ett mål mat på insidan. De flesta katter lär sig snabbt att passera en kattdörr när de vet att det vankas något gott på den andra sidan.

Ekonomiska tips

Om din katt använder kattsand är det mer ekonomiskt att fylla toalådan med ca 5-7 cm sand. Då sugs urinen upp och bildar fasta klumpar som sedan är lätta att avlägsna utan att all sand behöver bytas varje gång. I ett djupare sandlager har katten dessutom lättare för att effektivt dölja sina lämningar och då blir det heller ingen tråkig lukt. Här kan du hitta bra kattsand som levereras hem till dörren så att du slipper släpa på tunga säckar i onödan.

Dryga ut sanden

Du kan också dryga ut kattsanden genom att lägga ett lager tidningspapper i botten på lådan. Dra bort det våta papperet vartefter och då är sanden fortfarande torr fin.

För att slippa sand på golvet

Om toalådan saknar ram kan du skära ner sidorna på en kartong som motsvarar toalådans storlek till ca 15-20 cm höjd och ha toalådan stående i den. Då slipper du sopa rent runt lådan varje gång katten varit där och sparar lite kattsand genom att hälla tillbaka det som hamnat i kartongen.

Tips vid snabba sandbyten

Ha alltid en tom toalåda staplad i botten på den andra. Får du plötsligt bråttom lyfter du bara bort den översta, använda, och ställer tillfälligt undan den för senare rengöring. Samtidigt fyller du reservlådan med ren sand.

Om du måste ha ett urinprov

Om veterinären fordrar ett urinprov från din katt ordnar du det enklast genom att ersätta sanden i toalådan med lite hushållspapper, som när katten varit där sedan kramas ur över en ren burk.

Lära en kattunge att gå på lådan

När du ska lära en kattunge att använda toalådan, sätt honom då i lådan ungefär en timme efter det han ätit.

Gör lådan mer attraktiv

Lite doftande kattmynta, s k catnip, som strötts över toalådan har ofta en positiv inverkan på katter som drar sig för att använda sin toalett.

Att avskaffa kattlådan

Katter som får vistas utomhus och som från början lärts att använda en toalåda insisterar ofta på att fä komma in för att begagna den. Vill du ändra på denna vana, flytta då toalådan dag för dag närmare dörren till dess den kan placeras utomhus. Eller strö lite ren trädgårdsjord eller blomjord ovanpå kattsanden, det är oftast en effektiv åtgärd.

Katter som krafsar utanför lådan

En del katter krafsar utanför toalådan när de ska täcka och lämningen. Det kan lätt leda till att katten missuppfattar situationen och i fortsättningen börjar använda mattan som toalett om det är den han känner under tassarna när han ska krafsa. Den enklaste lösningen i det här fallet är att ställa lådan på ett stort plastskynke eller inuti en pappkartong.

Katter som skvätter på fel ställen

Om en katt som tidigare alltid skött sina toalettbesök oklanderligt plötsligt börjar göra ifrån sig lite här och var, rådfråga då en veterinär, för det här beteendet kan vara det första symtomet på en sjukdom.

2 katter – 2 lådor?

Om du har mer än en katt måste du vara beredd på att de vill ha var sin toalåda. Vissa katter nekar att uppsöka en toalåda som en annan katt använt. Här
hittar du ett stort antal prisvärda kattlådor.

Om olyckan är framme

Om din katt valt en alldeles speciell plats att uträtta sina behov på, ställ då tillfälligt en ren toalåda där – även om det skulle vara mitt i vardagsrummet! Har katten väl vant sig vid att använda lådan kan man sedan successivt flytta den till en lämpligare plats.

Skulle det slumpa sig så illa att katten valt att göra ifrån sig på en plats där det inte går att placera en toalåda, ställ då en stol eller annat hindrande föremål just där. Tänk på att först avlägsna alla spår från det här illa valda stället så att katten inte påminns av lukten att det här en gång varit hans toa. Urine Off är en bra produkt som tar bryter ner urinets doftmolekyler och motverkar framtida urinmarkering.

Toalettvägran

En katt kan vägra använda sin toalåda av flera skäl. Han kanske inte gillar lukten på det rengöringsmedel du använder för att göra ren lådan. Eller också använder du kanske ett rengöringsmedel som är giftigt för katter. Byt i så fall till ett annat märke eller skölj toalådan med vatten och bikarbonat, som tar bort all lukt. Många katter finner lukten av urin ytterst motbjudande. Även i det här fallet hjälper det med vatten och bikarbonat för att bli av med lukten.

Skulle ingen av dessa åtgärder ha önskad effekt pröva då ett annat fabrikat av kattsand. Somliga katter föredrar en speciell sort före en annan och kan till och med bli allergiska mot vissa sorter.

Kattsand i pälsen

Vissa katter – oftast långhårskatter – avskyr att få kattsand i pälsen. Prova då gärna Toa-Lätt eller Skogsströ, eller varför inte eldningspellets ?. Pröva eventuellt med torvmull, men då får du förstås finna dig i att det blir svarta fotspår i hela huset.

Toa och mat – URK

Undvik om möjligt att placera toalådan i samma rum som katten ska äta – katter vill helst inte ha sin mat serverad på toaletten.

Lugn och ro på toa

Till skillnad mot hundar vill de flesta katter sköta sina toalettbesök på ett lugnt och för insyn skyddat ställe. Har du inte möjlighet placera toalådan på en plats dit katten kan dra sig undan, skaffa då en av de övertäckta kattoaletter som numera saluförs i zooaffärerna.

Källa: 200 råd till kattägare, Grace, McHattie