Rexkatter och allergi

Ofta får jag frågan om allergiker kan ha rexkatt utan att få problem . Svaret blir självfallet nej. Det finns ingen möjlighet att veta utan att prova. Om det är ett litet barn det gäller brukar jag avråda, gäller det ett äldre barn eller en vuxen kan man diskutera saken. Nu finns bra mediciner att tillgå osv.

Det bästa är att besöka en uppfödare som har rex. Inte alla är roade av att ta emot besök, men många vill gärna hjälpa till. Jag brukar ofta ta emot folk som vill prova om de tål mina Cornish Rex. De behöver inte på något vis känna sig tvingade att ta en kattunge från mig, om testet utfaller positivt, dvs de tål katterna. Men ofta blir det så ändå eftersom vi lärt känna varandra lite under besöket.
Tyvärr finns de, som i mitt tycke är oseriösa i frågan och som lovar muntligt och skriftligt att alla allergiker tål rexkatter. Tro inte på sådana dumheter om ni går i kattköpstankar och är allergisk. Det är mycket orättvist mot er och mot den lilla kattungen som ni har bott in er med , om det går på tok och ni måste lämna bort den. Det är band som måste slitas sönder och det blir alltid en katastrof , särskilt om barn är inblandade.

Så börja från rätt ände, så att säga och ta kontakt med något av våra distriktsombud som finns på flera platser i Sverige, i Norge finns en kontaktperson.
Ni är också välkomna att kontakta övriga förtroendevalda i Nordiska Rexringen , om ni vill besöka en rexuppfödare och känna efter hur det känns. Vi lämnar gärna tips och namn på sådana som vill hjälpa till. Det är då både Cornish Rex- och Devon Rexuppfödare som vi kan hänvisa till. Vi unnar människor att ha åtminstone en rex!

Som lite grädde på moset kan jag tala om, att i nästan hälften av fallen går det alldeles utmärkt och en ny lycklig rexälskare utan symtom på allergi återkommer en gång till. Denna gång för att hämta en ny familjemedlem , en Cornish Rex, då det är rasen som finns hos mig, men även andra uppfödare har samma erfarenheter.

Eine Palm, S*Djäknens Cornish Rexuppfödning