Promenad i sele och koppel

Inledning

katEn utomhuspromenad i koppel är ett jättebra sätt att aktivera din katt, den får både motion och mental stimulans. Förvänta dig inte att din katt ska följa dig lika enkelt som en hund när du har den i koppel, det är inga problem att få katten att följa dig, men den kommer inte att gå fot vid din sida.

 

 

Vänj din katt vid selen

Använd alltid en sele anpassad för katt och inte ett halsband. Sätt selen på din katt och ge den tid att vänja sig vid den. Ge din katt beröm efter du satt på selen och ännu mer beröm när katten inte biter i selen eller försöker åla sig ur den. Bra selar hittar du hos FirstVet.se

I början kan din katt vilja försöka backa ur selen eller krångla sig ur den, så träna katten att ha selen på en liten stund varje dag i en vecka eller två. Prova även att sätta på ett koppel mot slutet av träningen, så att katten vänjer sig vid att ha något extra kopplat till selen.

Promenad kräver träning

När din katt är något van vid selen och kopplet, gå runt i huset med katten och försök att locka den att gå dit du vill. Tvinga inte din katt till något den inte vill göra.

När din katt är van små korta promenader inomhus, är det dags att prova en promenad utomhus. Ta din katt till ett lugnt område i närheten av ditt hem, kanske en innergård, eller din egen trädgård. Är katten vettskrämd, ta in den igen. Utsätt inte din katt för onödig stress.

Det är inte ovanligt att katten ser orolig ut i början, kroppsspråket är försiktigt, lite hukat med svansen lågt. Detta är ju nytt territorium för katten. Ge katten rikligt med beröm medan den utforskar det nya området, gradvis kommer din katt att bli modigare.

Efter många utomhusvistelser kan ni försöka att utöka promenaderna. Undvik områden med trafik och många fotgängare tills din katt känner sig mer bekväm med att vara ute bland främmande människor, ljud och dofter. Till slut kommer du att ha en trevlig kamrat att promenera med!