Prepareringsguide

Guiden är uppdelad i raser så gott det går – har du tips angående din ras – maila gärna oss, så ska vi ta med det här!

Grundregler för utställning som gäller för alla raser

  • Klor ska vara klippta runt om
  • Katten ska vara ren och fräsch
  • Ytterörat bör vara rengjort, du undviker på sådant sätt ”flott bakom öronen”.
  • Ögon ska vara klara och rena från skräp.Inga dopingpreparat eller färgningsmedel är tillåtna !

Att bada en katt!

Alla raser behöver inte badas inför utställning, många badar flera gånger med några dagars mellanrum.
Vissa pälsar kräver att man badar dagen före utställning, och vissa pälsar blir som bäst om det får gå några dagar mellan tvätt och utställning. Detta kan variera lite mellan raserna, men även inom rasen, du lär dig nog med tiden vad som är bäst för just din katt!

Duscha katten i varmt vatten – katter har en högre kroppstemperatur än oss, och fryser lätt vid bad.
Kanske kräver just ditt schampoo en speciell temperatur för att fungera optimalt.
När man använder PCL schampoo ger ljummet vatten en mer ”nedåliggande” päls – medan vamt vatten ger en luftg päls – ex bra för Birmakatter.
Många schampoosorter ska spädas, det bästa är att ta en del schampoo och 10 delar vatten.
Applicera schampoo med en mjuk svamp, så att du kommer åt hela pälsen.
Schamponera 2-3 ggr för bäst resultat – speciellt om du har långhår eller semilånghår.

Se till att din katt står stadigt – en gummimatta eller handduk i botten av duschkabin/badkar brukar göra susen !

Tala lugnande med katten och håll duschstrålen nära kattens kropp.

Sköljning är A och O när det gäller preparering, skölj, skölj .. och när du tycker att det räcker, skölj en gång till. Ingenting av schampoo/balsam ska sitta kvar i pälsen.

Många hoppar över balsam – det är inte helt nödvändigt, men se till att du håller efter pälsen så att den inte blir torr och flygig .. då kanske du ska göra en inpackning…

När badet är klart, sveper du in katten i en frottéhandduk och kramar vattnet ur pälsen.
Slit inte på en blöt päls med kam – red försiktigt ut pälsen och torka med hårtork (så gott det går)
Om du har puder i pälsen – glöm inte att borsta ur det ! Använd INTE Dialon puder, det innehåller vaselin och gör pälsen fet.

Tips:

Problem
Lösning/Tips
Svarthaka Majonäs på hakan
Fettsvans Talk/Puder
Stickelhår (Döda hårstrån) Dra med fuktig hand över ryggen på katten.
Använd gummihanske och dra över ryggen på katten

Kategori 1

Långhårskatter
Långhårskattens päls kräver en viss hantering för att vara fin.
Det kan tyckas jobbigt och besvärligt och tar kanske en viss tid att lära sig, men det går.
Pälsens skötsel skall pågå kontinuerligt. Det är för sent att börja en månad före utställningen. Håller man efter hela tiden, så blir det inte så jobbigt, varken för dig eller katten. Kamma och borsta ofta, ofta.
Om pälsen är ojämn och innehåller långa, grova hårstrån, s.k stickelhår, ska dessa plockas bort. Svårt, men det går.
Detta gäller dock inte i alla färger. Har man en solidfärgad, d.v.s svart, röd eller sköldpaddsfärgad katt skall endast eventuella vita och dödra hårstrån tas bort.
Håret i öronen skall man inte röra. På öronspetsen däremot växer hår som bildar en liten spets – den skall plockas bort (se anvisning). Perserns öron skall enligt rasstandarden vara ”rundade”, detta förstärks om man plockar/jämnar till hårstråna på öronspetsen så att de följer örats form. Detta gäller samtliga färgvarianter. Ta tag i örat med ena handens fingrar och använd naglarna på den andra handen till att knipsa av de strån som är för långa.
När man håller dessa grova strån borta får katten en fin, buskig och yvig päls. Vitfläckskatternas vita fält skall hållas så rena som möjligt från andra färger.
Colourpointen är lättplockad vad färgen anbelangar. Kroppen skall vara jämn i färgen och så Ijus som möjligt. De solida katternas pälsar skall också vara så jämna i färgen som möjligt.

ora

stick

Badning

Före badet skall pälsen kammas igenom ordentligt så att det inte finns några som helst tovor kvar. Använd grov stålkam, men slit inte, utan småpeta så försiktigt som möjligt bort tovan. Att slita gör ont och kan med- föra en kal fläck, vilket inte alls är bra. Fyll en balja eller tvättställ till hälften med 37-gradigt vatten, blöt kattens päls ordentligt och champonera – men akta ögonen. Har du tillgång till dusch när du skall bada din katt, blir det lättare. Massera pälsen ordentligt och skölj ur. Schamponera en gång till och upprepa sköljningen. Ibland behövs en tredje omgång innan pälsen är tillräkligt ren. Att den är ren känns ganska tydligt, pälsen känns sträv.
Sköljningen är det viktigaste och måste därför var grundlig.
Handdukstorka katten, kamma igenom och red ut pälsen.
Torka sedan med hjälp av fön samtidigt som du borstar. mothårs. Det där med fön kan vara svårt. En del katter är rädda för ljudet, så om du har möjlighet att få hjälp skall bort av någon som håller i katten medan du fönar och kammar vore det det bästa. Medan pälsen ännu är våt bör du använda den grova stålkammen, men sedan kan du byta till en borste av riktig borst. Blås och borsta pälsen tills den känns helt torr. Glöm inte magen, för annars blir den lockig.
Egentligen vore det kanske lämpligast att börja med att torka magen, så slipper man röra i till den nytorkade pälsen på ryggen.
Om man har en katt som skall vara ljus och jämn i , färgen, brukar man talka pälsen. Häll talk i pälsen och kamma ner den, men vänta med detta tills du är helt säker på att pälsen verkligen är torr. Börja uppifrån och gå ner mot svansen. Detta gäller förresten all kamning.
När detta är gjort skall du ta borten och borsta ut all talk igen! Ett annat sätt är att använda fönen och med den blåsa ut talken. All talk måste bort innan katten skall bort ställs ut. Dessutom torkar hårbotten och katten börjar klia sig om det ligger talk kvar på huden.
Talk använder man också för att hårsstråna inte skall fastna i varandra. Gör de det, ser pälsen kletig ut. Den skall vara luftig och mjuk. Att borsta kattens päls regelbundet med en riktig hårborste ger resultat, så det lönar sig att göra detta även om katten inte skall ställas ut.

Att göra katten utställningsfin är inte bara pälspreparering. Man måste också se till att ögonen är rena.Om katten har rinniga ögon, måste de regelbundet torkas rena med bomull eller en tops fuktad med vatten. Också öronen måste hållas rena. Aven här är tops lämpligast. Peta försiktigt bort smutsen ut ytterörat, men akta dig för att gå för djupt ner i örat. Det finns tillfällen när ens katt kan råka illa ut på någon utställning, d.v.s. få ohyra i pälsen. För att vara på den säkra sidan skulle jag vilja ge dig rådet att bada din katt med Dermocan-shampo direkt efter utställningen.
Här kan du läsa mer om långhårsprerparering

Kategori 2

Helig Birma
Badas ett par dagar innan, är pälsen fet, bör Birman badas 2-3 ggr.
Bada i PCL schampoo i varmt vatten för optimal effekt. Sköj många gånger och noga !
Plocka stickelhår kontinuerligt mellan utställningarna – titta över pälsen lite extra före utställning.
Ryck bort ev tofsar på öronen, öronen ska vara runda.
Inför bedömning: Spraya spraybalsam på borsten och fluffa upp pälsen, kamma fram kragen och kamma genom pälsen. Den ska inte vara lockig på magen eller under benen.

Norsk Skogkatt
Börja i god tid med preparering. Bada katten ca en vecka före utställning beroende på om den är mycket fet i pälsen annars 3 dagar före.
Fet päls kan behöva badas 2-3 gånger för bra resultat. Vid flockig päls ska den också badas.
Kammas annars några gånger i veckan. Plocka bort vita hår kontinuerligt på svarta katter. Inför utställning använd Miracle coat balsam samt någon gång i veckan.

Maine Coon
Ungefär som Norsk Skogkatt

Ragdoll
Tvättas ca 4 dgr före utst med Minkoljeschampo och inget balsam. Blåses och kammas torrt.

Kategori 3

Brittiskt korthår:
Bada vid behov. Kamma/borsta när pälsen torkat Pudra med Natusan barnpuder, ordentligt (dvs mycket puder som masseras ner i pälsen). Låt pudret sitta i några dagar och kamma ut ev kvarvarande puder dagen innan utställningen. Även mörka färger kan med fördel pudras, gör det då en vecka innan och låt sitta.
Krita ev vita pälsar, fötter, panna osv.
Noppa ev ”tofsar” på öronspetsen Jämna av svanstippen – den skall vara rundad! På en vitfläck kan med fördel de vita stråna plockas bort från den ”färgade” pälsen. Plocka ev vita strån från svarta och andra mörka pälsar. Rengör öron och ev ögon om det behövs.

Russian Blue
Kan 2 dagar före utställningen dras över med en dyngsur handuk.
Inget schampoo eller sådant behövs.
Görs det för nära inpå utställningen kan pälsen bli för mjuk och ”öppen”.

Somali
Badas någon dag innan, minst 2 tvättningar. balsam efteråt och borsta med gummiborst och fin kam.
Använd gärna Coat Gloss!

Devon Rex
Bada katten några dagar innan utställningen.
Använd gärna schampo med minkolja i, det ger en fin päls.
När katten sedan ska bedömas använd Coat Gloss som återfuktar pälsen och som gör att lockarna framträder mer. Spraya lite i handen och smek/klappa in Coat Glossen. Sedan är katten klar!

Korthåriga huskatter
Prepareras bäst genom att dom badas ca 2-3 dagar innan utställningen, så hinner pälsen ”resa” sig ordentligt, och den mesta löspälsen som blir efter bad hinner borstas bort.
Kvällen innan utställningen, spraya med PCL spraybalsam, bearbeta pälsen ordentligt och borsta genom grundligt mot-och medhårs.

Burma
Ett bad 1-2 veckor innan utställning, men i nödfall går det att tvätta ända tills dagen innan, men pälsen kan bli lite flygig vilket den inte ska vara.
Kolla om det finns några vita hårstrån, som avlägsnas i sådant fall.
Kolla om det är för mycket hår på örontipparna och svanstippen, rundar av dessa i sådant fall. Sen på utställningsdagen är det bara och se till att ögonen är rena och fina och sedan preparerar man ev. med coatgloss och ett sämskinn

Ocicat
Ocicaten badas och kammas.

Kategori 4

Oriental/Siames
Badas ca 5 dagar innan utställningen. Borstas med gummikarda kvällen innan och på utställningsmorgonen (för att få bort ev. överflödig underull). Använd gärna sämskskinn precis innan bedömningen för extra blank päls, funkar bäst på mörka färger (oriental). Klipp helst håret i öronen.
Ev sprayar man med lite Coat gloss

Källa: Svenska Katter Utställarenkät, SNRF:s Prepareringstips för långhårskatter