Pixie-Bob

Hur ser en Pixie-Bob ut?
Katten med lodjurslook (utseende) och känsla.

Egenskaper

  • ”Hundlik”
  • Intelligent
  • Ivrig och nyfiken, men aldrig hyperaktiv. Det är inte ovanligt hos rasen att de binder starka band till sin familj eller ägare. Kanske inte alltid det lättaste om katten måste omplaceras av någon anledning…..
  • Mycket snäll och rar och kärleksfull i sitt sätt
  • Fungerar bra med barn.
  • Kan lära sig gå i sele och band, lättlärd
  • Ganska tystlåten, har ett litet kvittrade ljud för sig
  • Går bra med andra djur.
  • Pixie-Bob är en inomhuskatt.
  • Pälsen bör kammas ett par gånger i veckan både hos den korthåriga och långhåriga varianten. Man får då bort löst hår som annars katterna slickar i sig och det bildas lätt hårbollar.

Pixie-bobens huvud skall vara päronformat. Utmärkande ögonbryn, stor haka och små mandelformade ögon vilket är mer önskvärt än stora runda ögon.
Medelstora öron med en gärna en tofs är önskvärt (men inte ett måste) vilket tillsammans med dess profil ger en Lodjurs-look.

paws_pixPälsen hos den korthåriga varianten hos Pixie-Bob är ganska grov o kvalitén. Pälsen är tickad (flera band av en ljusare nyans på varje hårstrå) vilket ger ett intryck av att pälsen är gråsprängd. Denna tickade bakgrund ger en styrka till det spottade mönstret. Pixie-Boben skall ha små spottar, linjer kan förekomma i kombination med spottarna. Det förekommer Tabby eller tigré mönstrade Pixie-bob, ( liknade hos Bengalen med sitt Marble mönster som kommer från det klassiska tabbymönstrade men det är inte önskvärt hos Pixie-boben. Det kan förekomma Tabbytecknade eller Tigrérade ungar i en kull eller att de får en annan färg än den ”bruna” som är önskvärd. En Pixie-bob skall ha en gråaktig underull. Pälsfärgen kan variera från grå/brun, ljusbeige, gul/brun till en rödaktig färg, Dessa färger är godkända för rasen. Färger som svart eller Bi-colour (med vita ”fält”) eller solida eller maskade katter skall inte andvändas i avelsprogramet, då dessa färger inte matchar standarden för Pixie-Bob.
Den Långhåriga varianten, som vi kanske mer skulle kalla semilånghår. Den har en annan kvalité på pälsen än den korthåriga varianten. Den” långa pälsen” är mycket mjukare än hos den korthåriga lite ”oljig” utan att vara fet i sin känsla. Den är lättskött trots sin längre päls. Pixie-Boben har mycket kraftigt skelett, speciellt hanarna.

Pixie-Boben är lite lös i skinnet eller man får lite av känslan att de har en lite för stor kostym.

Vikten hos en Pixie-Bob hane väger ca mellan 6 – 9 kg. Honorna generellt sett lite mindre. Vikten hos en Pixie-bob hona är ungefär 4 – 6 kg. Men visst kan det förekomma mindre eller större varianter hos både hanar och honor.

Pixie-Boben har en lång kropp med ganska långa ben.

Svanslängden kan variera ganska mycket från ingen svans alls och kallas då ”rumpy”. nästa steg är ”stumpy” som har en svans längd mellan 2,5 – 5 cm. Den önskvärda svanslängden skall likna ett lodjurs svans, och ligga mellan ca 10 – ca 12,5 cm, hos en vuxen katt. Nästa svanslängd kallas för ”hock length tail” och menas att svansen skall vara ”hellång” ca en 3/4 svans om man jämför med en ”normal” svans längd. En del Pixie-Bob föds också med full svans längd. De katter som föds med ”helsvans” eller ingen svans alls, skall inte användas i avelsprogramet.

Det är också godkänt hos rasen att vara Polydactyl det menas att den kan ha fler tår än 4 som är normalt hos katt. Pixie-Boben kan ha mellan 4-7 tår på var tass. Pixie-Boben skall ha ”tjocka” tår.