Parning/Löpning

Att tänka på innan

Innan du kan para din hona bör du hitta en lämplig hane i god tid innan din hona börjat att löpa. Alla rasringar har någon slags avelshaneregister, gå lugnt genom registret,kontakta uppfödare med attraktiva hanar – och inte minst en attraktiv och sund stamtavla! När du och haneägaren har kommit överens om att din hona får komma är det bara att invänta löpningen. Vissa hankattägare kräver att du testar din hona mot vissa sjukdomar, tex FIP, FIV FeLV – dessa tester tar du hos din veterinär och du ska då visa resultatet av testerna för hankattägaren.
Oerfarna avelsdjur tillsammans bör undvikas, då det är vanligt att parningen inte ”tar”, dvs det är svårare för två oerfarna avelskatter att få till en lyckad parning.
Avla ej heller på överviktiga katter, utan se till att din katt är i bra kondition innan du parar henne.

Huskattparning

Även om huskattparningar inte är att föredra, så uppstår raskorsningar och tjuvparningar när löpande honor smiter, eller går ute okastrerade.
Vill du para din huskatt ska du se till att du har hem till dom små, så att dom inte släpps vind för våg eller så att du inte blir sittande med 5 stycken katter i slutändan..

Hona i löpställningNär löper min hona ?
En honas löpperiod är som säkert alla honkattägare vet – mycket osäker… Men honorna löper helst när det börjar bli lite ljusare utomhus jan – mars. I dessa tider med el och mycket belysning blir honans löningscykel lite rubbad och kan löpa när som helst under året. En del löper 1-2 ggr/år medan andra löper varannan vecka tills dom har blivit parade.

Håll statistik över din uppfödning, löpperioder, kullar, förlossningar, sjukdomar m.m. Du har mycket att vinna på det i ditt framtida avelsarbete!

Du märker att din hona löper genom att hon jamar högt (läs gastar!), rullar sig på golvet och är mycket tillgiven !!
Nu är det dags att kontakta hankattägaren. Bägge katterna ska vara fullt friska och kloklippta. 2-4:e löpdagen är de mest optimala dagarna för att få till en lyckad parning.

Hemma hos hanen

När du kommer till hanens hem ( det vanligaste är att honan kommer till hanen ) ska dessa två katter göra sig bekanta med varandra. Hankattägaren har oftast ett speciellt rum där katterna får hålla till och para sig ostört – det är ingen bra idé att låta dom springa över hela huset/lägenheten.
Honan bör ställas i sin transportbox i rummet där hanen befinner sig, så han får bekanta sig med hennes doft. Därefter kan det vara bra att ta ut hanen, släppa ut honan så hon får göra sig hemmastadd och bekanta sig med hans dofter. Därefter släpps katterna ihop – en hona kan sluta löpa en stund efter hon kommit till hanen, det är normalt och honan brukar löpa igen efter några timmar igen när hon känner sig hemma.

Parningsakten

Vid parning intar honan en hukande ställning med höjd bakdel trampande bakben och svansen åt sidan.
Honan lockar på hanen med höga rop – och hanen brukar svara snabbt.. så fort honan är redo, klättrar hanen upp på honan och biter tag i hennes nackskinn.En katthanes penis är försedd med ”hullingar” och det är tack vare den som honan får ägglossning.
När hanen har fört in sin penis i honan och avgett sädesvätskan, kliver han av, honan kan då skrika skarpt för att sedan rulla och gnugga sig mot golvet, bägge katterna tvättar sina könsorgan – för att börja om igen efter ett par minuter.. detta pågår i flera dagar.
En kattparning kan gå rätt vilt till så glöm inte att kloklippa era avelsdjur !!

Tänk på miljön

Utrymmet ska vara så stort så honan och hanen kan röra sig fritt. Hanen ska har nog med utrymme så han kan dra sig tillbaka efter en lyckad parning. Parningsutrymmet bör vara lätt att göra rent. En del han och honkatter kan tex urinmarkera i samband med parning. En matta kan hjälpa i parningsrummet så att katterna inte glider runt på golvet.

Efter parningen

Hankattägaren bör titta så att ett par parningar sker, man ska helst ha sett 4 lyckade parningar, katterna bör lämnas ensamma så att dom får para sig fritt. Det är normalt att katterna inte äter så mycket under parningsdagarna. Efter ca 3 dagar har hanen oftast tröttnat på att para och vill komma ut ur rummet. Då är det dags att skicka hem honan.
När honan kommit hem igen – släpp inte ut henne… hon kan fortfarande löpa och kan då paras med fler hanar. Inte så lyckat om du vill stambokföra kullen.
Om honan löper igen efter 2-3 veckor, har parningen antagligen inte tagit och du bör göra om den.

En serie parningsbilder från Kosmoskattens.
Hanen är Myrka’s Quattro Parfenov och honan är Mistlurens Blå Embla, båda av rasen Russian blue.

4-kosmoskattens1 4-kosmoskattens2 4-kosmoskattens3 4-kosmoskattens4