Oriental

orientalOrientaliskt korthår har typmässigt samma standard som en siames, men den skall vara fullfärgad i stället för maskad. En annan skillnad är att på en vuxen orientaliskt korthår är ögonen lysande gröna (mot siamesens intensivt blå)

Det orientaliska korthåret , är likt sin kusin siamesen, en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Svansen är lång och piskliknande, smal vid roten och och avsmalnande till en tunn spets.

Huvudet är medelstort och trekantigt och de mandelformade ögonen är intensivt gröna och snett placerade i linje med huvudformen. Nosen är lång och rak men själva nospartiet är spetsigt. Öronen är mycket stora och lågt satta.

Pälsen är kort, silkig och tätliggande och saknar helt underull.

ORIENTALISKT KORTHÅR – historia och ursprung

Rasen oriental uppstod i England i början av 1950-talet som utfall efter experimentavel för att se om det gick att få fram helfärgade siameser. Så småningom röntes framgång och fler uppfödare fortsatte med denna avel och 1958 godkändes katterna som en ny ras under beteckningen Chestnut brown foreign som sedermera bytte namn till havanna. Några katter exporterades till USA och utgör stamfäder till den amerikanska varianten Havanna brown som godkändes 1959 (och som i USA fortfarande heter detta och dessutom har kvar ursprungsstandarden).

På 1960 parades nya katter in och målet var att avla fram en helvit siames, så kallad foreign white.

Flera färger godkändes på 60- och 70-talet och namnet havanna (som ju var en färgbeteckning) kändes inte korrekt gjorde att rasen bytte namn till orientaliskt korthår. Under flera år benämndes rasen endast som oriental (med EMS-kod ORI) men återtog namnet orientaliskt korthår från den 1 januari 2004.

Källa: SVERAK