Om Ma’ha Gita Birma

Ma’ha Gita är en liten uppfödning av birmor och vi finns i Borlänge, i hjärtat av Dalarna. Hur kom det sig att vi från att leva med två sällskapskatter (en skogis och en birma) nu har fött upp upp 8 kullar med birmakatter och planerar flera?

Ja, historien är lång och något kringelkrokig fram till idag, men genom det hela löper kärleken till och fascinationen av ”katternas Rolls Royce” dvs birman. Många förundras över hur vi kan hålla isär våra katter hemma (vi har 8 stycken), besökare tycker att det finns likadana maskade katter lite överallt. Men jag brukar fråga om de inte kan se skillnad på sina barn, alla är de ju stora individer och MYCKET olika.

bdb1991 kom den första katten in i huset, en Norsk skogkatt vars husse skulle göra lumpen i Kiruna. Vi skulle pröva på att ha katt, och tyckte detta passade bra då det handlade om en tidsbegränsad period. Men det dröjde inte länge förrän ”tvåan” fanns på plats, och nu var det en birma. Den chokladmaskade hanen S*Grazette’s Jumping Jack flyttade in, och vi i vår enfald trodde vi köpt en sällskapskatt till Bisse (den norska skogkatten). Joppe var anmäld till ett par utställningar, och visst, vi kunde åka men inte med någon större entusiasm. Efter första sa vi ALDRIG MER…., efter andra började vi leta var nästa utställning var och om anmälningstiden gått ut. Jag satte mig sen och pluggade utställningsregler och de olika certen, ungefär som man pluggar engelska glosor!!

Ett halvår senare kom nästa birma, en blåmaskad hane som skulle vara sällskap till Joppe (då ju Bisse ändå snart skulle flytta till sin husse igen). Ulf och Ulrika (man och dotter) började mumla lite försiktigt om att det vore roligt med en hona, men här skulle det minsann inte bli någon uppfödning!! Så en hane fick det bli!!

Nästa år flyttade två honor in (man är väl inte sämre än att man kan ändra sig!!) och på den vägen är det. Idag har vi fött upp 8 kullar, och de första föddes 1995. Mamma till första kullen var S*Grazette’s SOS, och det föddes 3 blåmaskade och 3 lilamaskade i kullen. Den andra kullen var S*Grazette’s UFO mamma till och där kom det 5 brunmaskade och en chokladmaskad unge.

arizza sittande2Just nu har vi 8 katter i huset, Bisse (som blev kvar) samt 7 birmor. Vi har försökt att hitta nya linjer för vår birmaavel och under det letandet har vi hamnat bl a i Skåne samt i England. S*Summerday’s Lucille nerifrån södra Sverige har lite andra katter i sin stamtavla jämfört med mellansverige, och Smokeyhill Blue Kapri är helt annorlunda jämfört med det mesta här hemma. Vi tror att det tillsammans med vår hane S*Provitas Glory Days skall bli nya, spännande kombinationer (om damerna behagar löpa någon gång).Vi var i London på den stora utställningen i december 1998, och försökte skapa lite nya kontakter, så det kanske dyker upp en ny liten engelska under året

Ett mål vi arbetar mot är birmor med hjärtformat huvud, djupblå ögonfärg, bra benstomme och bra temprament. Det sista är nog så viktigt, då de flesta birmor blir sällskapskatter och älskade familjemedlemmar dit de kommer. Vi vill också att de kattungar som flyttar från oss skall ha användbara stamtavlor i fortsatt avelsarbete. Även om målen inte nås, så är det viktigt att ha något att arbeta mot, man siktar mot stjärnorna och når till trädtopparna!

Lisa Karlsson & Ulf Andersson S*Ma’ha Gita