När katten kissar på fel ställe

Inledning

Vanligtvis när det gäller friska djur som kissar på otillåtna ställen så handlar det nästan alltid om protester mot än det ena än det andra. Kattens bästa sätt att visa sitt missnöje mot något är att kissa där den inte får. Undantag naturligtvis när man misstänker att det kan handla om njur-svikt, diabetes eller andra kroppsliga fysiska fel. Uppsök alltid då veterinär eller ring vet. och berätta om symptomen. I annat fall så kan du checka av följande ev anledningar till kiss-problemet.

Vad protesterar den mot eller vad utlöser kissandet?

Detta är den absolut viktigaste anledningen man bör lägga största vikten av att hitta.
Vad har hänt innan katten kissar och vad hände i precis anslutning innan allt började?

Är det någon av följande anledningar som orsakar kissandet?

  • Har någon ny familjemedlem kommit in i familjen, något nytt djur, barn etc. Någon som katten tycker illa om eller som tar för sig mer uppmärksamhet? Titta lite här också på vems säng eller sovplats det handlar om? Vems skor kläder etc?
  • Har husse/matte jobbat extra mycket och varit borta långa perioder när katten varit ensam och till följd av det känt sig ledsen, undanskuffad och haft det lång-tråkigt?
  • Är det ordentligt rent i lådan ? Trivs katten med sanden ? Har man bytt ut sanden mot någon ny sort mot innan?. Finns det flera kattlådor än en, om det är flera katter? Har det kanske hänt något med diarré när katten var dålig så att den kopplar ihop lådan med något obehagligt. En viss färg på lådan vid händelsen?
  • Är katt-lådan på ett bra, lugnt och avskiljt ställe?Ex badrummet eller har den lådan i närheten av mat-platsen och därav inte vill kissa i lådan?
  • Har det hänt någon incident nyligen innan kisseriet började? Slagsmål utanför, något som skrämt katten? Har något djur slunkit in i bostaden och katten känt sig hotad?
  • Är det något som hänt i familjen? Bråk, miss-sämja eller ledsenhet som katten känner av och också oroas av? Har någon gått bort eller annan flock-medlem försvunnit som stått katten nära, kattungar etc?
  • Handlar kisseriet om en kattunge som helt enkelt har en ytterligare kompis i bostaden. Därav så stressad av att hinna ut och ha roligt så det är svårt att ta sig tid att kissa i lådan?
  • Är katten okastrerad och ger ifrån sig starkt doftande kiss så övriga katter inte längre vill gå på lådan? Eller strilar katten pg av könsmognad och revirtänkande?
  • Handlar problemet om en katt som tagits mycket tidigt och helt enkelt inte har fått lära sig av mamman hur det är att vara rumsren? Alternativt en utekatt som aldrig använt katt-toalett?

Detta är några av de vanligaste orsakerna till varför katten kissar där den inte ska. Fler finns naturligtvis. Hur löser man då dessa problem. Ja bara genom att hitta den förmodade anledningen så har man oftast en möjlighet att lösa problemet genom att åtgärda vad som är fel. När det gäller familjemedlemmar eller andra djur i familjen så är det ju ett faktum som inte går att åtgärda. Men att pyssla om den katten som kissar lite extra om den känner sig undanskuffad av en ny medlem är naturligtvis en mycket bra åtgärd. Att försöka vara borta mindre och gäller det en ensamkatt också fundera på om en katt-kompis kan vara ett alternativ till att katten känner sig mer stimulerad. Naturligtvis inte då så att man ursäktar sig med att vara borta ännu mera. När det inträffar en förändring i kattens omgivning eller om katten känner sig ängslig, kan dess beteende förändras. Otryggheten kan ta sig uttryck som urinmarkeringar, klösningar, minskad aptit och dämpad leklust eller att katten drar sig undan och blir skygg. I dessa situationer kan Feliway hjälpa katten att återfinna sin naturliga balans.

Hur kan man då kommunicera med sin katt om ingen åtgärd verkar hjälpa?

Djur förstår så ofantligt mycket mer än vad vi någonsin kan förstå. Dom snappar upp minsta känslostämmning precis som barn. Djur är djur och vi måste också förstå deras känslor och måna om att göra det bästa i situationen när vi nu ändå har tagit på oss ansvaret för dessa fyrbenta individer.

Att ta oss tid att prata med våra djur om hur vi känner det inför den situation som har uppstått. Precis som med barn gäller det att också förklara varför vi vill att dom ska ändra på sitt beteende.

Att se bakom det som inte syns, att gå till roten till problemet istället för att titta på det som syns.

Att noga visa vad som är fel men också att berömma när något går bra. Framförallt berömmet tror jag vi ofta glömmer bort. Det gäller nog också att vi är så dåliga på att ge oss själva och våra tvåbenta medmänniskor beröm när något gått bra. När det gäller tillrättavisning så räcker ett bestämt fy med allvarligt tonläge. Lyckas man med att precis ertappa katten när den gör det och då pratar jag om precis, fya bestämt och lyft den till kattlådan och ge beröm där. Ge mycket beröm när den väl går på toaletten, så att den förstår att detta är något som matte/husse uppskattar och som är bra.

Inga mardröms-bestraffningar som att stoppa ner nosen i urin eller avföring. Det genererar bara en ännu mer osäker katt som definitivt inte litar på er eller förstår vad som är fel. Använd heller inte sprutflaska eller våld mot katten.

Ta er tid med er katt och titta på det jag skrivit här ovan. Utgå ifrån det och försök förändra det ni kan komma på som går att förändra. Prata med katten tyst eller högt och förklara att ni skulle uppskatta om katten kunde kissa på sin toalett. Att detta är ett problem som ni inte accepterar och att ni förväntar er en förändring för att alla ska trivas och att katten då får ännu mer uppskattning ifrån er om den sköter detta behov på rätt ställe. Hur glada ni skulle bli om detta förändrades. Försök att tänka bilden och skicka den till katten av hur katten sitter i lådan och gör sina behov och att ni blir glad och visar den uppskattning tillbaka. Det räcker inte alltid med bara en gång utan upprepa detta flera gånger dagligen så att katten verkligen snappar upp detta och förstår att det är allvar och att ni menar vad ni säger. Framförallt förstår er katt att deras protest är uppfattad och ni har förstått att det är något som måste förändras med hjälp av katten själv.

Ingen katt är den andra lik men anledningarna förekommer dock lika ofta. En del protesterar direkt och andra tar kanske lite längre tid på sig med att visa att dom inte uppskattar vad som har hänt.

Katturin kan dofta väldigt starkt och det finns bra produkter som bryter ner urinets doftmolekyler ex Urine Off som du kan köpa här.

Däremot är dom flesta katter väldigt samarbetsvilliga om man går halva vägen var. Vilket också ger mer tillit och ökad respekt från bägge parter.

Lycka till med att se på era katter och problemet på ett kanske lite mer vidvinklat sätt.

Källa: Annalena Nyström, Djurkommunikatör för ökad förståelse ägare – djur