Kostbehoven hos kattungar

Uppväxten är en känslig period som är avgörande för att katten som vuxen ska bli balanserad och frisk. Många olika faktorer påverkar tillväxten och valet av föda har mycket stor betydelse. Kattens mat skall vara anpassad till ålder och aktivitetsnivå, men skall också ta hänsyn till andra faktorer som t.ex. sätt att leva. Stor hänsyn måste tas till kattens förmåga att uppfatta doft och smak. Endast mat som är omsorgsfullt sammansatt kan garantera att din katt får i sig all näring den behöver för sitt välbefinnande, oavsett ålder, ras och aktivitetsnivå.

Det enda kravet för diande kattungar är att ge en snäll övergång från flytande till fast kost. Den mat som ges till honan vid denna tidpunkt är idealisk för kattungar eftersom kattmat med högt kalorivärde innehåller stora mängder av kvalitetsproteiner och är rik på vitaminer och kalk.

En kattunges matsmältningssystem förändras under de allra första veckorna. Det blir allt svårare att smälta laktos, det primära mjölksockret, men kattungarna utvecklar sakta men säkert en förmåga att smälta stärkelse från källor bestående av vegetabilier.
Men övergången tar sin tid. För att undgå risken för diarré i anslutning till avvänjningen rekommenderas det att man ger en kost som är avsedd för små kattungar. Diarréer som kraftigt försenar tillväxten och orsakar uttorkning, kan få mycket negativa konsekvenser för unga djur.

Eftersom det är bekvämt med torrfoder ska det ges till kattungar från väldigt späd ålder även om det är en god idé att tidigt blöta upp med modersmjölksersättning för katt, därefter kan man blötlägga det med nötköttsbuljong eller vatten allteftersom de växer till sig. Konkurrensen mellan ungarna i kullen kommer att uppmuntra dem alla att äta torrfoder, förutsatt att skålen de får maten i är stor nog för att alla ska kunna äta samtidigt.

Mängden av vätska som tillsätts foderbitarna bör minskas ner gradvis till dess att inget alls tillsätts när kattungarna är helt avvanda.
Kattungarna ska däremot alltid ha tillgång till rent, friskt vatten.
Framför allt ska den kost som ges till en avvand kattunge vara rik på kalorier. När den är åtta veckor gammal konsumerar en kattunge tre gånger mer kalorier per kilo kroppsvikt än en vuxen katt (200-250 kcal/kg).

Den dagliga ransonen kommer att variera mellan 30-50gr kattungefoder beroende på kattens vikt och ras. Energibehovet fortsätter att vara extremt högt till en ålder på tolv veckor för att därefter gradvis minska allt eftersom djuret går in i en långsammare tillväxtperiod. Emellertid bör man ge kattungefoder till en ålder av ett år, den ålder då tillväxten normalt upphör och kattungen anses vuxen.

kattungar_athel

Publicerad med tillstånd av Royal Canin