Korat

koratKorat är en nyfiken, charmig och intelligent katt som trots att den ger intrycket att vara liten och nätt kan vara tung och kompakt.

Det är en medelstor, smidig, muskulös katt med medelhöga ben på ovala tassar. Svansen är bred vid basen och slutar i en rundad topp.

Huvudet är hjärtformat med nosen i proportion till huvudet, mycket stora runda, lysande gröna ögon placerade brett isär. och stora högft satta ögon som ger ett alert intryck. Nosen är ”lejonlik” och nosspegel och trampdynor är gråblå eller lavendelfärgade.

Pälsen är helt grå med silversken – varje hårtopp är silverfärgad – , medellång, tätliggande och glänsande med lite eller ingen underull. När en vuxen korat rör sig ”skivar” sig pälsen.

Den utvecklas relativt långsamt och det kan ta flera år innan den når full fysik.

KORAT – historia och ursprung

Katter med koratens utseende kan härledas långt tillbaka i tiden i Thailand. Rasen är namngiven av provinsen Korat i östra Thailand – ett område där denna katt var vanlig.

Redan på 1930-talet importerades korater till USA även om det dröjde innan regelrätt avel kom till stånd. 1959 importerades till USA ett avelspar och 1965 bildades en specialklubb för korater – som dokumenterade koraternas ursprung och satte som krav att alla katter skulle gå att spåra till katter importerade från Thailand.

CFA godkände koraten 1969. FIFe godkände koraten som ras från 1983 men inom SVERAK registrerades de första redan 1979 – då som Thailändsk katt.

Källa: SVERAK