Kommentarer om urinsten

Tips från Tidlösa´s Perser och Exotic

För tre – fyra år sedan fick min kastrerade perser, Frodo, blod i urinet. In till djursjukhuset där han fick vätska i nacken samt antibiotika samt rådet att ge honom sur mat samt spruta i honom c-vitamin….
Efter några veckor var det blod i urinet igen samt en infektion där han blivit vätskad… In till djursjukhuset igen… där han fick antibiotika både intravenöst samt recept hem. Efter tio dagar så fick vi fara in igen och nu sa jag till om ultraljud. Det visade sig då att i urinblåsan var det många stenar, varav några var för stora för att komma ut den naturliga vägen..

Operation och analys av stenarna: Kalciumoxalater. Jag fick rådet att utfodra Frodo med en blandning av Hills Light och seniorfoder, eftersom det inte fanns något foder för katter med kalciumoxalater. Efter ett år började han kissa blod igen…. Till djursjukhuset där jag direkt krävde ett ultraljud… Många stenar i blåsan!

Operation och analys: kalciumoxalater igen! En operation till skulle medföra at! t ett plaströr skulle sättas dit istället för penisen.Samma foderråd som tidigare.

Skillnaden mellan kalciumoxalter och struviter är mycket stor! Både till hur de uppkommer, samt hur de behandlas. Struviter kan man nämligen medicinera bort i de flesta fall (dvs lösa upp inne i urinblåsan). Kalciumoxalaterna måste ut den naturliga vägen dvs genom urinröret och om de är för stora så måste man operera bort dem.

Man vet väldigt lite idag om varför vissa katter får urinsten och andra inte. En teori är att katten har anlag för en viss form, en annan teori är felaktig kost för just den individen… Förklaringarna är många!

Jag började nu själv ringa runt till flera veterinärer och fick många olika råd och uppgifter.

Det viktigaste var detta: det finns mat för katter med kalciumoxalter:
Specific och IAMS (eukanuba) har detta och flera foderproducenter är på väg!

Det jag har lärt mig:

  • Utfodra aldrig i förebyggande syfte! Du vet inte vilken sorts sten din katt har eller har anlag för!
  • Om katten har blod i urinet: Ultraljuda alltid och kräv att få ev. stenar analyserade!!!! Detta för att veta vad katten har! Det finns 8-10 sorters olika stenar samt olika former av andra hinder i urinröret bla uertapluggar.
  • Ultraljuda alltid katten 1 gg/år, så att du ser om stenarna kommer tillbaka!

Källa: Ann-Marie Eliasson, Tidlösa´s Perser och Exotic