Kattkroppen

Inledning

Tamkatter är i huvudsak byggda på samma sätt och varierar inte i storlek i samma utsträckning som tex hundar.

kropp

Man kan dela in tamkatten i 3 olika kroppsformer:

Cobby – med kort kropp, korta kraftiga ben, rundare och plattare huvud. Exempel på katter med cobby kropp är ex Perser och Exotic.
Muskulös – Kraftiga katter med medellånga ben, medellång kropp, lätt rundat huvud. Exempel på katter med muskulös kropp är ex Ragdoll och Norsk skogkatt.
Slank – Lätta katter med långa slanka ben, kropp och ett långsmalt huvud. Exempel på katter med slank kropp är ex Siames och Rexkatter.

Kattens vikt

Vikten hos en tamkatt varierar mycket beroende på kön och kroppsbyggnad, men ligger mellan 3-6 kg.
En katt kan bli överviktig om den får ett för högt kaloriintag/dag – det finns en hel del diet foder ute på marknaden.

Ryggraden

Består av: 7 halskotor, 13 bröstkotor, 7 ländkotor, 3 bäckenkotor samt 14-28 svanskotor (en Manx har minst 3 svanskotor)
Hos katten är ryggraden extremt rörlig för att den ska kunna forma kroppen och kunna ta sig in/ut genom trånga passager och för att den som jägare ska vara snabb vig och tyst.

Rörelse

När katten går förbrukar den så lite energi som möjligt för att spara på energin till jakt.
Kattens tyngdpunkt ligger fram, vliket gör att den stödjer sig på frambenen och driver på med bakbenen. Deras ben är gjorda för att springa korta sträckor mycket snabbt och kan nå upp till 50km/h.

I och med att katten har mycket starka muskler i rygg och bakben, kan den klättra rakt uppåt med stor framgång och använder klorna för att dra sig upp. Klorna går dock inte att använda när katten ska klättra neråt och katten blir ibland sittandes i trädet. Efter ett tag hasar den sig dock ner baklänges – ja de flesta iallafall.
Rygg och benmusklerna används även vid hopp rakt upp.

Trampdynorna

tass

Katten är en tågångare dvs den går på ”fingerspetsarna”
Tassarna är försedda med ordentliga trampdynor – En kraftig hud som tar upp hårda stötar, bromsar och binder tåbenen tillsammans.
Trampdynan långt upp på framtassen anses användas som ett halkskydd.

Kroppstemperatur

Katten har en kroppstemperatur på ca 38 grader – det enklaste sättet för dig som kattägare att ta tempen är med en vanlig febertermometer i ändtarmen, ha dock lite vaselin på toppen av termometern. Katten andas 20-30 andetag/minut.

Svett

Katter svettas inte på samma sätt som oss – de har några få vanliga svettkörtlar så värmen utstrålas från kroppen istället för svettkörtlarna.
Katter tvättar sig mer intensivt vid värme för att öka nerkylningen av kroppen.

Revirmarkering – Dofter

sprayPå vissa ställen av kattkroppen sitter det talgkörtlar som producerar kattens doft (Feromon). Dessa ställen är bla haka, tinning och vid svansroten. Du har säkert märkt att din katt gillar att stryka sig mot dig och ”buffa” med huvudet. När han gör det markerar
han att du ingår i hans revir.
Katten lämnar sina spår genom att gnida sig mot träd, möbler osv. När katten vässar klorna utsöndras även då en doft som markerar kattens närvaro, så klovässning har inte bara ett enda syfte.
Okastrerade hankatter och även i viss utsträckning, honkatter, revirmarkerar med urin.
De står då med svansen rakt upp, trampar med baktassarna och vibrerar med svansen.
Dessa dofter är mycket kraftigare och uppfattas av andra katter på längre håll.
Det är ganska vanligt att innekatter urinmarkerar när de flyttar in i en ny bostad eller nya möbler – för att ”märka upp” det nya. Vid problem med urinmarkering finns alternativen kastrering och preparatet Feliway preparatet finns endast hos veterinär och består av de ämnen (feromoner) som utsöndras när katten bl.a. gnider sitt huvud. Medlet kan exempelvis sprutas på nya möbler.

Matsmältning:

Kattens tarmar är kortare i jämförelse med människa och hund, men längre i jämförelse med andra rovdjur – detta pga att under en mycket lång tid ha levt med människan och fått vänja sig vid en mer varierad kost än bara kött.