Katter i livets slutskede

Det kom ett brev till redaktionen …

”Det finns spaltkilometer skrivet om födsel, inköp, raser, tillbehör, beteende osv. Men knappast någonting om det oundvikliga – döendet.

I dagarna har min kära, gamla perserhona, snart 14 år, uppenbarligen beslutat sig att gå över gränsen. Som matte/husse står man ganska rådvill och känner att man vill veta mer om hur man ska bete sig för att djuret skall få det bästa.

Vi har ju för vana att alltid vilja GÖRA NÅGOT. Det kan gälla medicinering för att förlänga eller förkorta.Vi försöker just nu tillgodose kattens alla behov. Gör jag rätt eller hjälper jag till att förlänga proceduren?”


Hur vet man om katten är döende och vad gör man då?
Den frågan ställde katter.nu till två veterinärer, en kvinnlig i Södertälje och en manlig i Östersund.

Veterinärstugan, Södertälje

Leg. veterinär Lena Åberg

– Ja, katter kan ju leva upp mot 20 år, men om katten har mått allmänt dåligt och sedan slutar äta och bli väldigt smal, då börjar det bli dags.

– Jag tycker inte att man ska låta katten vara i fred och ta hand om sig själv, utan ring veterinären! Till slut får katten hemska kramper och får lida. Jag gör hembesök om katten till exempel är rädd för bilar. Det är viktigt att kattens sista stund blir så bra som möjligt.

Veterinärpraktik, Östersund

Leg. veterinär Per Englund

– Vanligaste dödsorsaken bland katter (om man undantar olyckor) är tumörer eller njurskador. Det är ingenting att vänta ut, utan besök en veterinär så snabbt som möjligt. Veterinäretiken säger att inga djur ska behöva lida och i många fall är det bäst att få somna in.

Också när katten dött återstår det ett val, oftast vill man på något sätt bevara kattens minne. Det finns några olika alternativ:

Begravning

  • Privat plats, såsom trädgård.
  • Stockholms djurkyrkogård, Sveriges äldsta. Ligger på Djurgården sedan 1870. 1 000 kronor kostar en kremering och 1 175 en gravplats. Kors eller sten kostar extra.
  • Lekebergs smådjurskremering. Askan sprids på en äng/man får den i en urna. Kostar 550. Extra för veterinärens hantering.

Porträtt

  • Fota själv.
  • Anlita ett proffs. Det går oftast bra med en vanlig porträttfotograf. 1 200 – 2 000 kronor.
  • Ett tips! Ta fotot när katten är pigg och kry, vänta inte till ”sista stund”.

Uppstoppning

  • Ja, det går faktiskt. Det kostar från 4 000, men det blir inte perfekt likt

Siluett

  • Det amerikanska företaget Dummy Boards erbjuder utsågade siluettbilder i trä i naturlig storlek.

Frystorkning

  • Det senaste inom djurbevaring kommer självklart från USA. Det kostar från 5 000 kronor. Djuret blir mycket likt men problemen överträffar fördelarna: det tar ca. sex månader och efter ett tag återtar djuret sin ursprungliga form, eller blir uppätet av skadedjur.