Kattens vätskebehov

Undrar du ofta om din katt dricker tillräckligt? Speciellt när du ger ett torrfoder?
Här är några råd och tips som kan hjälpa dig:

Kattens vätskebehov

Att dricka bidrar till att återställa den vätskeförlust som normalt förekommer, anledningarna är av olika slag:

Förlust med saliv (då katten slickar sig) och utandningsförlusterna är inte särskilt stora. Vid en temperatur på 31?C, ger det en vätskeförlust på mindre än 40 ml per dygn.
Mängden vatten i avföringen beror på matens egenskaper och dess smältbarhet. Desto mer fiber det finns i maten, ju större blir vattenförlusten via avföringen.
Den huvudsakliga förlusten är via urinen. Med torr kattmat avgår c:a 50 % av det konsumerade vattnet via urinen, med konservfoder över 65 %.
Katten har ett rykte om sig att vara en ”smådrickare”, detta beror på att katten kan koncentrera sin urin väldigt mycket.
Men om koncentrationen blir för hög, finns det en risk för kristallbildningar och urinstensbildningar. Det är därför väldigt viktigt att man uppmuntrar sin katt att dricka.
Beträffande vätskebehov kan det uttryckas på följande sätt, beräknat efter:

a. kattens kroppsvikt 55 till 70 ml/ kg / dygn
b. efter konsumerade kalorier 1 ml / kcal av omsättbar energi.

En katt som väger 4 kg och äter 60 gr FIT 32 / dygn bör dricka 220-280 ml /dygn

Givetvis ökar behovet om vätskeförlusterna blir för stora, oavsett orsak, hög kroppstemperatur (feber), digivning, diarré, kräkning m.m.Det finns särskild vätskeersättning till katter som är smaklös. Ett exempel är Nutrisal.

Vätskekällor

Katten har 3 stycken vätskekällor: kosten, dricksvattnet samt det vatten som produceras vid förbränning av kolhydrater, proteiner och fetter.
Det s.k. metaboliserade vatten står för 10-15 % av det totala vätskebehovet.
När katten blir utfodrad med våt mat (burkmat, färskt kött eller fisk) blir vätskebehovet till stor del tillfredsställt genom maten (färskfoder och konservfoder innehåller 70-85 % vatten) och katten behöver därför inte dricka alls eller väldigt lite. Detta i motsats till när man ger torrfoder då katten måste få i sig nästan 100 % av vattenbehovet genom att dricka.

Hur stimuleras katten till att dricka?

Katten är en ”kinkig drickare” och är väldigt känslig när det gäller renheten och smaken på vattnet. För att få din katt till att dricka mera, ska den ha fri tillgång på vatten, som serveras ur en glasskål eller en rostfri skål. (undvik plast då det kan ge smak på vattnet). Vattnet bör bytas minst 2 gånger varje dag och dess idealtemperatur är mellan 5 -18?C.

Vissa katter har särskilda önskemål och dricker bara från vattenkranen, ur toaletten eller duschbrunnen…

När man tror att katten inte dricker den mängd den behöver kan man hälla i en liten skvätt mjölk i vattnet eller blöta upp torrfodret en aning. En del katter tycker inte om att man blöter upp torrfodret, medan andra är väldigt förtjusta i det.
Man får prova sig fram för att se vad katten föredrar genom att t.ex. variera den mängd vatten man tillsätter.

Dricksrytm

Katten dricker lika ofta som den äter, detta betyder att om man ger katten fri tillgång på mat så dricker den 10-15 gånger per dygn, Varje gång som katten dricker får den i sig ca 6-12 ml vatten.
Om man uppmuntrar katten att äta många små måltider per dygn går även vattenkonsumtionen upp.

Matens betydelse

En hög proteindiet höjer ureaproduktionen och då också urinproduktionen. Då måste katten dricka mer för att kompensera vätskeförlusten som går ut genom urinen.

Att hälla salt på maten stimulerar visserligen katten att dricka mer men det är inget bra sätt. För mycket salt kan vara skadligt då det påskyndar vattenpassagen från cellerna till blodet för att åter-
ställa cellernas mineralbalans.
Det medför att katten måste urinera mera och man får därigenom en uttorkning i kroppens celler. Saltinnehållet i maten bör inte överstiga 2%.

Sammanfattning

En katt som vanligen äter torrfoder anpassar sig till att dricka den mängd den behöver, även om vätskeinnehållet i torrfoder är mindre än burkmat.
Under vissa omständigheter bör man vara extra uppmärksam eftersom det annars finns en risk för att vattenintaget blir för litet.

  • Under den period som man går över från konservfoder till torrmat
  • När katten, av någon anledning är hänvisad till en speciell diet och även när katten är fastande eller inte har ätit alls.

Det är då viktigt att försöka mäta den druckna mängden vatten och eventuellt stimulera till ökad konsumtion för att motverka urinkoncentration och därmed den ökade risken för urinstensbildning.
En artikel skriven av Royal Canin med speciellt tillstånd