Kattens huvud

Katten har huvud som en jägare med ögon som fungerar bra i dåligt ljus, starka käkar, mycket bra luktsinne och en bra hörsel.

Tänder

En katt har som vuxen 30 tänder, 16 i överkäken och 14 i underkäken.
Kattungar ömsar (byter) tänder vid en ålder av 4-6 månader och har innan ömsningen 26 mjölktänder.
Tänderna används främst till att döda sitt byte med.
Kindtänderna och rovtänderna längre bak i kattens tandrad används sedan för att skära upp bytet.
Katter brukar på senare dar få problem med tandsten – ett bra sätt att förebygga tandsten är att låta katten äta mycket torrfoder, vilket minskar tandstensbildningen.

Ögon

En katts ögon är byggt för att ta vara på minsta lilla ljus, eftersom deras hornhinna, pupill och lins är större än vår. Kattens ögonlob är även rundare och kortare än vår, vilket ger den en bredare synvinkel.
Katten har en vävnad (tapetum lucidum) som förstärker ljuset i ögat.
Vävnaden är reflekterande och fungerar som en spegel.
Katten kan forma sin pupill till en liten springa. Detta gör att kattens näthinna skyddas från starkt ljus.
En katt är inte lika bra på att bedöma avstånd som vi är, men dock bättre än en hund. När det gäller färgseendet så råder det lite skilda meningar om detta – men helt klart är att färgseende inte har någon större betydelse hos en katt och är inte på långa vägar lika utvecklat som tex hos människan.

Morrhår

En katt använder sina morrhår som antenner i mörkret för att snabbt kunna orientera sig!

Öron

Kattens hörsel är mycket bättre än vår vid höga frekvenser – katten hör även ljud en halv oktav högre än hundar.
En katt kan med god precision med hjälp av hörseln uppfatta vart i ett utrymme ljudet kommer ifrån.
Hörseln är utvecklad så att katten med lätthet kan uppfatta muspip och fågelkvitter. Den är inte lika utvecklad i de lägre tonerna – Prova att ropa på din katt med mörk röst och sen med pipig röst så får du se själv ! Förmågan att höra bra i höga toner avtar med åldern.

Smak och lukt

En katts nos är känslig för kväve, skämd mat avger kväverika gaser.
Därför får du inte en katt att äta mat som inte är färsk.
Har du någon gång gett en leksak med kattmynta på och blivit förvånad över hur din katt beter sig? Doften från kattmyntan påminner katten om den doft honan avger i urinen när hon löper – katten blir helt enkelt upphetsad!
Många har nog sett hur deras katt andas med halvöppen mun, nästan flämtande. Detta kallas för ”Flehmande” och förekommer främst vid sexuella dofter.
En katt kan inte känna söt smak – man antar att rovdjuren inte behöver socker i sin kost. Liksom alla andra sinnen är smaken något som avtar med åldern.
Den sträva ytan på kattens tunga och är av samma material som naglar – de har ingen smakfunktion och de används vid den dagliga tvätten.

Balansen

En katt anväder sin svans som motvikt när den går balansgång och när den vänder i hög hastighet.
Om katten faller sänder ögonen och balansorgan i innerörat uppgifter till hjärnan om vart huvudet befinner sig i förhållande till marken.
När huvudet ändrar position påverkas vätskor och kristaller i balansorgan.
Mycket snabbt får hjärnan rätt signal så att huvudet kommer rätt i förhållande till marken och sedan följer resten av kroppen huvudets position – katten befinner sig i rätt läge att landa på fötterna!