Kattens första tid i det nya hemmet

Transportbur

Använd transportbur vid biltransporter. Det är det säkraste för både dig och katten. Om du skall ut och flyga med katten är det viktigt att transportburen är godkänd av IATAs krav för flygtransport.  Bredvid produkten finns också en guide om hur du skall mäta för att få rätt storlek.
Ska du resa utomlands med din katt – eller ska du importera katt ? Läs vår artikel om in och utförsel !

Kattlåda/kattsand

En kattoalett med lagom höga kanter måste finnas i närheten.
När kattungen vågar sig ut ur transportburen för första gången, kan du visa den att den har en toalett. Om den har kissat på låda i hemmet där den föddes, så kommer den att använda sin toalett – bergsäkert.
Katter är renliga och mycket duktiga på att vara rumsrena.
Enda gången kattungen kissar någon annanstans är när du har slarvat med att göra rent i hans låda. Om det är rent i lådan och kattungen ändå kissar på mattan eller i blomkrukorna, så är det något fel.

Kanske är kattoaletten alldeles FÖR REN. Många nyblivna kattägare är överdrivet nitiska och tvättar lådan med starka tvättmedel. Katter har bra luktsinne och det kan räcka med lukten av citrontvättmedel för att katten ska nobba lådan.
Skölj med varmt vatten. Det brukar räcka. Här hittar du olika typer av kattlådor med bra kvalitet. 
Om du inte använt starka medel och katten ändå nobbar lådan, så kanske den protesterar mot något. Den får kanske inte tillräckligt med uppmärksamhet. Eller också är det något fysiskt fel. Den kan ha blåskatarr. Då måste man låta veterinären titta på katten. För det mesta blir det inga problem.
Du kan du prova med att tillfälligt ställa en kattlåda där din kisse gjort ”olyckan” eller ställ matskålen där, katter är renliga och vill inte göra sina behov i närheten av maten. Prova också olika sorters kattsand.

Tänk över vilken kattlådetyp du vill skaffa, en kattlåda med huv minskar skvättandet med kattsand, och är bra för katter som kissar över kanten. (Står och kissar)
Kattlådor finner du i dagligvaruhandeln eller i djuraffären.

Det finns en hel uppsjö av klump och icke klumpbildande sander och ströer – prova också gärna olika pellets, det är väldigt individuellt vad katterna gillar för sand. Du kanske ska ha två lådor – en del katter har en kiss och en bajslåda… Funkar inte dessa knep, ta din katt till veterinär – problemet kan vara njurar eller någon annan åkomma. Här hittar du olika typer av kattsand. 

Mat och vatten

Kattungar vill ha mat ofta. Deras magsäckar är små, så det räcker med väldigt lite åt gången.

Det viktiga är att man har någorlunda begrepp om hur mycket mat det blir på en dag. Har du köpt katten av en duktig kattuppfödare, så får du med en lista på vad katten ska äta. Det är sällan kattungar matvägrar. Om din nya lilla kisse vägrar att äta ens ett första mål när den kommit hem till dig, så kan det bero på att du serverar maten för kall.
Den ska vara rumstempererad eller ännu hellre lite ljummen. Det naturliga för rovdjuret katten är att äta kroppstempererad mat – bytet som den nyss dödat.
Här hittar du bra mat och vattenskålar.

Sovplats

Första natten hemma är spännande. Kattungen kommer säkert att vilja ligga i sängen hos någon.
Om man inte vill ha katten i sängen, så får man stänga dörren till sovrummet. Det är enda sättet. Att brutalt knuffa ner kattungen ur sängen de första nätterna i det nya hemmet är inte så lyckat. Du vill ju att katten ska ha förtroende för dig i framtiden. Då är det bättre att inte göra något alls (stängd sovrumdörr!) och vara kattens bästa vän när ni vill träffas på morgonen.

Du kan ge katten en egen sovplats, eller en egen hörna, varför inte hänga en liten hylla på elementet, när det är kallt – äälskar kissarna det varma elementet.

Om du inte har något emot att katten ligger i din säng, så låt den för all del göra det. Den kommer nog att lägga sig tvärs över dig – helst på din hals – och spinna så hela sängen vibrerar. Man vänjer sig. Så småningom kan man inte sova utan en purrande katt (eller flera) i sängen.

OBS! Vill du förebygga allergier – bör du låta sovrummet vara kattfritt, så din kropp får ”andas ut” över natten.
Här kan du läsa mer om allergi mot katt.

Klösbräda

Ordna med klösbräda åt katten, annars ger den sig snart på dina möbler och väggar.
Många snickrar själva ihop egna klösblädor och klätterträd – virke är billigt och köpa, sedan kan du använda dig av antingen en bit heltäckningsmatta, med rätt liten filt, eller ett rep som du snurrar runt det blivande klätterträdet – vill du se hur det kan se ut, eller kanske köpa ?
Tips på hembyggen hittar du här!

Vaccination

Se efter kattens vaccinationer, du skall vaccinera katten mot kattpest och kattsnuva en gång per år
Kontakta din veterinär för mer information !

Avmaskning

Du kan komma att behöva avmaska din katt, speciellt om den går ute – det finns många märken ute på marknaden, dessa passar till olika typer av mask och har olika doseringssätt. Avmaskningsmedel finns receptfritt på Apotek, fråga personalen om du är osäker. Mer information om inälvsmaskar finner du här här.

Kastrering

Kastrera honkatten om du inte tänker låta den gå i avel, katten mår inte bra av att gå på P-piller länge, eller löpa ofta utan att få para sig. Läs vår artikel om P-piller !

Kastrera även din hankatt om ska gå ute fritt, det finns tyvärr för många oönskade katter, en hane som är okastrerad och inte får para sig blir vanligen stressad och urinmarkerar. Läs gärna vår artikel om kastrering.

Försäkring

Teckna en kattförsäkring även om du har huskatt – det lönar sig i längden.
Det är en bra investering i din nyhemkomna livskamrat !

Aktivera din katt!

Kattungen som just flyttat från sin mamma och sina syskon känner sig lite ensam, så det är bra om du kan ägna dig åt honom och leka med honom.

Pingisbollar tomma toarullar och skinnmöss är populära leksaker.
Tips på leksaker, både hemgjorda och köpta, samt en förteckning över farliga leksaker, finner du här.

Den lilla katten orkar inte leka länge. Kattungar måste få sova mycket. Det är inte dumt att inrätta transportboxen till ”katthus”. Bädda med en filt eller en bit vetbed (tvättbart syntetskinn).
Om boxens dörr går att ta bort, gör det. Då är det ingen risk att katten blir instängd. Kattungen tycker om att ligga lite mörkt och tryggt ombonad i sin ”koja”. Äldre katter väljer gärna liggplatser med utsikt över rummet.

Den bästa lekkamraten till din katt är dock en annan katt, ska du vara borta mycket på dagarna, bör du skaffa den en lekkompis!