Katt och hund, erfarenheter från våra besökare

Här har våra besökare delat med sig av sina erfarenheter om att ha både katter och hundar i samma hushåll.


Vi har två katter, Magnus 7 år och Sajly 1½, halvsyskon, vars mamma är är en blandning av Norsk skogkatt och Russian blue. Loke 6 år är en blandning mellan Curly coated retriever och Storpudel. Såväl inne som ute är alla tre de bästa vänner.
Loke agerar emellertid ofta ”hönsmamma” och ser till att allt går ”rätt till” när katterna leker. Det är även han som står för putsningen. När katterna vill ha hjälp med att putsa svåråtkomliga ställen, som öronen, går de inte till varandra utan till hunden. De buffar lite på honom, varpå de blir grundligt rengjorda, visserligen blir de ganska blöta, men det verkar inte bekymra dem.
Som tack för hjälpen får han ibland en dask på nosen… annars skrider de endast långsamt därifrån. När vi är på landet skall katterna, i alla väder, prompt följa med vid rastning av hunden. Går vi för fort, jamar de högljutt i protest och det är bara att vänta in dem.


Jag har två hundar och tre katter hemma, men det är speciellt med den ena hunden och en utav katterna. Hunden är en liten ras, katten och hunden är lika stora både till växten och åldern. Dom brukar busa som sjutton, hunden brukar dra i katten och bära den i nack skinnet som om det vore katten som vore hundens valp. Dom är jätte söta.


Jag har en katt som heter Gustaf som är två år, han är en blandning mellan norsk skogskatt och vanlig bondkatt, sen har jag en schäfer som heter Giron som är sju år. Dom kommer jättebra överens med varandra. När Gustaf har varit ute hjälper Giron till att tvätta honom. På kvällarna när dom ska sova tvättar Gustaf Giron. Det är så sött att se kattens lilla tunga på hundens stora huvud!!


Vi har en elvaårig katt som heter Bamse (väldigt älskad), och när han var ca 6 år så ville vi ha en hundvalp! En Irish Soft Coated Weaton Terrier fick det bli, och han heter Dante.
Dante kom en sommar till oss jätteliten och söt, fast ändå större än Bamse. Bamse satt i fåtöljen en dag när Dante var ny, och bara stirrade på Dante. Dante gick fram och nosade lite. När då Bamse fräste lite lätt åt han för att skydda sig själv, så blev denna så innan ”coola” lilla valp jätterädd… och kissade på sig! Vi stod och skrattade åt dom jättelänge eftersom det var en väldigt rolig situation. Nu är dock dom två bästa vänner!


Hejsan!
Jag heter Åsa och jag har har 2 bondkatter. Den stora katten är 6 år och heter Slasch och fliyttade till mig i september -99, det var min bror som hade honom innan. Min bror har även en hund. Slasch och hunden tyckte ganska bra om varann. men mer var det inte, det var Slasch som sa ifrån.
När Slasch hade bott hos mig ett par veckor och hunden kom på besök så for han in bakom gardinen och morrade och fräste åt hunden. Hunden är lite korkad och förstår inte vad katten gör så för, de är ju kompisar tycker hunden. Hunden går hela tiden fram till Slasch och då blir han bara ännu värre och börjar slå efter hunden. Jag tycker att de borde lärt sig vid det här laget var de står till varandra men det gör de inte.
Den andra katten är en liten dam på 3 år och heter Sessan och flyttade hit i mars i år. Slasch och sessan har inte lärt sig att acepterat varann än. Men när hunden kommer så ligger Slasch bakom gardinen och låter och Sessan under soffan och låter, hunden tycker att det är jättekul och försöker leka med dem båda. Vi har nu gjort så att hunden inte kommer på besök så ofta längre. Det är kul med djur!!!

Mvh
Åsa


Vi har en 1 år gammal bondkattpojke. Vi har även två hundar, en på 4 år och en på 9 år.
Den nioåriga hunden är jakthund och den andra är sällskapshund, och det går jättebra. I början var sällskapshunden (en pudel) lite svartsjuk på katten, men nu är dom bästisar. Den 9 åriga hunden (en drever) gillade katten från början. Men katten bara morrade åt honom, men nu är dom också kompisar.

Mvh
Jenny


Min hund var fem år när Mysta kom till vår familj. 10 veckor gammal huskatt med hälften norsk skogskatt och hälften bonnakatts blod i sig. Det var mycket svartsjuka i början. Mysta travar in i våra liv som en drottning. Rätt fram till Ammi (hunden) och börjar kela med henne. Hon tar inte en notis om att Ammi inte alls vill veta av henne. Hon försöker tom dia henne.
Under högljudda protester från Ammi givetvis. Mysta var lite för liten när hon kom till oss så hon utsåg Ammi till sin mamma. Hon är det fortfarande. De är mycket goda vänner. Då Ammi är en dalmatiner och väger 29 kilo och Mysta endast väger 2,7 kilo är det viss storleksskillnad på dem.
Men Ammi lägger sig ner på golvet och använder sig utav tassarna liggandes när hon leker med Mysta. Mysta brukar komma springande i full karriär och hoppa upp och bita sig fast i kinden på Ammi. Det går så bra, Ammi säger inte ett knyst. De tvättar ofta varandra och på kvällarna somnar jag till Mystas spinnande när hon ligger hos Ammi i hennes bia-bädd. Att hund och katt inte går ihop stämmer inte i vår familj.
Även om Ammi var sur på oss i början så är hon glad nu att ha fått en kompis. Kanske för att Mysta har tagit det så självklart att Ammi är hennes mamma. Det enda Mysta inte får göra för Ammi är att komma nära hennes mat. Då morrar hon så det dånar i hela huset. Men Mysta blir inte rädd för det, hon går undan en liten bit med håller sig i närheten. Ammi pratar så mycket men går aldrig till handling, det har den lilla drottningen lärt sig.


Min katt Sigrid och taxen Helga brukar ligga och gosa i soffan tillsammans. Dom är så söta ihop. Och sen har vi en annan katt som heter Mitzi och hon ska alltid följa med när man ska gå ut och gå med hundarna.
Men går man för långt stannar hon och väntar tills man kommer tillbaka. Ibland så leker hon med hundarna när man är ute och går. Då kryper hon in i dikesrören och så när hundarna är och nosar i ena ändan av röret så hoppar hon fram ur röret och skrämmer dom! Mina katter och hundar är så söta ihop, och dom är mina bästa vänner!

Hälsningar
Bea.


Min perserkatt Cesar är van vid hundar sen han var liten. Han funkar bättre med hundar än huskatter, då ingen av de huskatter han mött gillar honom. Han har en hundkompis som är mattes mosters hund, en vit terrier, som han leker med, de ”brottas” – ser ut som de kramas.
Sen har mattes familj en hund, en Bearded Collie, som matte brukar ha hemma med katterna. Men den hunden är inte så intresserad av Cesar, fast Cesar stryker sig i bland mot honom och hoppar över honom om han ligger i vägen. De är definitivt inte ovänner, men inte bästisar heller. Cesar hälsar gärna på hundar han inte träffat förr, när jag är ute med honom i sele, vilket brukar förbluffa hundägarna.


Jag har en 1 år gammal katt och två hundar på 4 och 9 år som leker tillsammans. Dom är bästa kompisar. Den 9-åriga hunden är en jakthund, men katten klättrar bara ner i hundgården och leker med hunden.

Mvh
Jenny.


Lilla Lisa kom som bebis till vår familj. 3 åriga schäferhanen Ramses tog väl hand om henne och lärde henne att vakta ytterdörren och markera när någon rörde sig utanför. Speciellt andra hundar.
Nu är de väldigt gosiga med varandra, även om så inte var fallet från början, då hon mest sprang undan i vild panik och undrade var det vidundret kom ifrån. Stort monster med äcklig andedräkt, viftar på svansen och kommer rusande emot mig. Huuuuuuu!!! Vad vill han? Men det släppte efter någon vecka. Hon har blivit lite hundifierad, de kan dricka ur vattenskålen samtidigt, putsar öronen på varandra. Lisa är i och för sig ibland i Ramses matskål och snor matkulor, men den lilla förlusten står han ut med och låter hennes mat vara ifred.


Hej!
Jag har två perserkatter själv. Dom är snart 4 och 5 år, och dom är mor och son. Dom har alltid kommit mycket väl överens med andra katter, och med sin cockerspanielkompis. Nu har dom pga. mitt och hundens mattes jobb fått flytta ihop på heltid, och det går väldigt fint. Den lilla katten, sonen, som är en mycket godmodig sak har t.o.m. börjat vända sig till hunden om han inte anser att vi andra har tillräckligt tid för honom. Så nu går han fram till hunden och jamar sitt allra lenaste mjau, lägger sig på rygg framför henne och väntar på att hon skall ”pussa” igenom hela honom. Ganska sött! Vattenskål har dom också valt att dela alla tre. Om hundens matte är borta sover dom alla tre med mej i min säng, så med tre djur är det ibland rätt trångt om saligheten! Men dom är oerhört söta ihop!


Samspelet mellan hundar och katter slutar man aldrig att förvånas över. Jag har två hundar och tre katter och det har aldrig varit några problem mellan dem, men hundarna ser gärna att katterna håller sig på avstånd, om de blir för kärvänliga, då flyttar hundarna på sig, men vissa gånger så trivs de med katterna, så de kan till och med sova tillsammans.
De har aldrig bråkat med varann, om man bortser från det ”första” mötet, då var det lite fräsningar och försök till klösningar från katternas sida, men hundarna brydde sig inte om detta, utan tyckte att de nya leksakerna skulle bli en intressant sak att lära känna, men katterna agerade aldrig som leksaker, trots hundarnas försök, så hundarna blev tvungna att se katterna som några ”tråkiga” och ibland allt för livliga ”varelser” som ser ut som miniatyrhundar, men ändå inte:-).
Katterna har också sina talanger, speciellt då de vill något och om man inte uppmärksammar dem, ja då går de till hundarna och försöker få hjälp från dem, med smekningar, spinnande och rakt uppstående svansar, men hundarna kan inte alls förstå vad katterna vill, så de försöker inte förstå katterna, men de ser ut att uppskatta katternas ivriga men meningslösa försök till hjälp. Men jag tror nog att hundar och katter är två djur som passar mycket bra tillsammans om man ser över artgränserna, samspelet mellan dessa två kan man titta på i timmar och alltid lär man sig något nytt om hundarna eller katterna.


Förutom våra 8 husisar har vi också en schäferhanne. Han är ”en i gänget”, älskar alla katterna och blir älskad tillbaka. Han och Olle, en av hanarna, brukar ligga tillsammans och ha ”karlsnack”, det ser väldigt roligt ut! Dom ligger tätt tillsammans, Olle ligger med sina framben över Thors ena framben, dom tittar på varann och kommunicerar på något sätt som bara dom förstår, det ser ut som om dom snackar gemytligt med varann!
Yngsta honan Jaffa brukar tvätta Thor, ibland står hon ovanpå honom och tvättar honom mellan öronen och spinner högt samtidigt. Lillkissen Birger brukar spela boll med Thor, och då går det vilt till i lägenheten! För en tid sedan kom jag på dom två med att köra ”teamwork” med smörgåspålägg som stod på diskbänken; Birger hoppade upp, stal en bit kokt skinka, och så tog han en till med tassen och slängde ner till Thor, som satt och väntade nedanför… då kunde jag definitivt inte hålla mig för skratt! Då jag varit borta en hel dag på kattutställning med Olle, Jaffa och Birger, är det dom han först hälsar på när vi kommer hem, inte mig… och Olle brukar ”omfamna” honom genom att ställa sig på bakbenen och krama hans nos.
Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst om deras bravader tillsammans, han kommer mycket bra överens med dom allihop. Thor börjar bli gammal, han blir 8 år i sommar, men jag hoppas att han har många fina år kvar med sin kattfamilj.


Vi har två katter som går kanonbra med våra två hundar, de kan inte gå förbi varann utan att nosa eller pussas. De kan inte leva utan varandra. Den ena hunden vet inte hur fort den skall komma in till den ena katten, så busar dom varje gång man varit ute med hundarna.


Mitt namn är Åsa och jag och min sambo Mats har två katter och en hund.
Den ena katten är en vanlig ”bondkatt” och är snart 10 år gammal, den andre är en Main coon och han är 4 1/2 år gammal.Dom två lever tillsammans med vår Golden Retriver som är 5 månader gammal. Dom har kul ihop!! Speciellt Mozart (Main Coon) och valpen. Dom busar och leker för fullt varje dag. Mozart blir nästan sur om valpen inte vill leka utan vila en stund. Då får han leka med den andre katten, och det är inte lika kul tycker han, hon är ju gammal.
Alltid när jag och Mats ska äta, så har vi en hund och en katt som tigger. Mozart äter precis allt han får, ett äkta matvrak alltså. Och om hunden inte tycker om det han får, så ger han det till katten. Dom har ett enormt samspel hela tiden, vilket är kul att se på.


Vi har för några veckor sedan hämtat en shetlands sheep dog valp som var van vid katt sedan tidigare. Veckan efter hämtade vi en kattunge som aldrig hade sett en hund. Valpen blev överlycklig, men kattungen tyckte att den hade mött ett mycket glupskt monster. Efter att ha smugit på varandra i en vecka så började dom att lukta på varann och nu tre veckor senare så sover, äter och leker dom tillsammans. Vi har även en vuxen katt och en till hund hemma och alla är kompisar.

Mvh
Helena med katterna Nisse och Maja, hundarna Lilly och Nellie.


Jag hade förut fåglar och då tyckte min första katt att det var OK… man rör inte när någon ser…fast annars så… Vilket resulterade i skilda rum.
Sen har kattbeståndet ökat på och nu har vi även skaffat oss hund… det går väl som man kan vänta sig…..hund vill leka…..katterna vill inte. Så våra katter har så kallade frizoner. Det innebär rum som är avskilt så att hund inte kan nå. Inte kul tycker hund men katterna tycker det är förträffligt.


Vi har två katter och två hundar. Det går jättebra.
Vi hade två hundar innan vi skaffade katterna. Vi började med en katt och när den var ett år skaffade vi en till. Det mest intressanta vi upplevde med djuren var att när vi hade skaffat den första katten, så visade den ena hunden hur man skulle göra när man lekte… på hundarnas vis.
Alltså det den ena hunden hade lärt sig av den andra hunden (som var äldre) det skulle (den yngre) hunden lära katten. T ex när katten bet hunden i halsen och höll sig kvar då lade sig hunden på rygg och ”gav sig”.
Ett annat roligt inslag är att katterna är innekatter, men de får följa med ut ibland, fast då i sele. Är bara hundarna med kan katterna följa med hur långt som helst och går jättebra i sele. Är katterna ute själva vill de inte gå någonstans.
Det finns så otroligt mycket att berätta, vi tror att vi stannar här. Vi tror också att om djuren, om man börjar när de är små, får följa med på mycket eller vara med mycket överhuvudtaget så tror vi att de går med på det mesta. De har nog lättare att acceptera situationer då.

Mvh
Sandra och Patrick.


Jag har två gråa katter, Molly & Julle, och det skiljer ca 5 veckor på dom (tror jag). Jag har även en Jack Russel tik som heter Smoddy och hon älskar att leka med katterna och dom med henne.
Smoddy springer runt och busar med katterna och tar tag i nackskinnet och drar katterna runt golvet, men blir det för jobbigt för katterna då säger dom till. Vi har nyss fått hem två undulater också och Julle tycker om att ligga på buren och titta på dom.


Vår nuvarande katt älskar vår hund.
Det är alltid hunden den hälsar mest på och som den är tillgivnast mot.
Förut så lekte dom så att mattorna flög, det var hunden som ibland skrek av smärtor . Katten skrek aldrig men nu är dom vuxna och förståndiga.


Vi har 2 hundar Japansk spets och 5 vanliga katter. Det går hur bra som helst. Den ena hunden brukar tvätta öronen på katterna. Och hon försvarar katterna om det kommer in nåt annat djur på tomten. Den andra hunden skäller när det är en katt som vill komma in. Jag tycker det är kul med både hund och katt. 2 av katterna följer med när jag går ut med hundarna, det är sällan dom missar en promenad.

Elsie.