Innekatt eller utekatt ?

Inledning

Sen långt tillbaka har heta diskussioner förts om en katt bör vara inne hela sitt liv eller inte..
Svaret är inte svart eller vitt, utan här gäller det att väga för- mot nackdelar, studera kattens miljö och ha förmågan att kunna se saker ut ett annat perspektiv.

Innekatten

x820Kan en katt leva sitt liv inomhus hela livet?
Svaret är solklart ja! Det spelar ingen roll om din katt är Huskatt, Skogkatt eller Perser – alla katter lever mycket gott och framför allt längre inomhus.

Sitter din katt klistrad vid fönstret och ser längtande ut?

Katter är nyfikna djur och i ett lugnt hem händer det oftast mer saker utomhus. Trygghet är viktigt för katten, så skulle du släppa ut din katt genom fönstret i det läget, så byts antagligen den längtande blicken mot förvirring och rädsla.

Känner du att du ändå vill låta din katt känna gräset under tassarna eller fånga flugor, finns det många alternativ:

 • Gå ut med katten i sele på promenader. En katt vänjer sig relativt lätt vid selen och blir snabbt din trogna promenadkompis. Här hittar du bra kattselar.
 • Näta in altan/uteplats. Nät finns att köpa billigt på de flesta interiöraffärer. Näta in en del av din altan och en bit ut på gräsmattan.
 • Näta in balkongen. Många ägare låter katterna gå på balkongen utan nät, och ibland kan det gå bra, men i de flesta fall leder detta till att katten; rymmer och är borta ett tag, ramlar ner från hög höjd eller hoppar till grannbalkonger. Inget av detta är speciellt kul, varken för grannen eller för dig som kattägare, katter kan skada sig svårt eller dö av ett fall från en balkong eller fönster, så näta in balkongen, men fråga din hyresvärd/bostadsrättsförening först. Det brukar inte vara något problem.
 • En innekatt behöver lite mer stimulans och motion än en utekatt som får detta gratis med sina dagliga promenader och vid jakt. Lite mer lek och bra kost är viktigt för att du ska hålla din innekatt i trim. Skaffa gärna din katt en kruka med kattgräs för matsmältningen.

Att vänja en tidigare utekatt vid ett inneliv innebär oftast inga större problem, speciellt inte om detta görs vid ett miljöombyte, ex vid flytt. Det handlar oftast om vanan att kunna gå ut, vid en bryter man detta mönster och nya vanor skapas. Eventuellt kan du få behöva toaletträna din katt på nytt om den inte gått på lådan tidigare.

Utekatten

Definitionen på en utekatt varierar, men i de flesta fall menar man en katt som kommer och går som den vill. Många tar in sina katter på nätterna – eller sätter upp en kattlucka så katten kan komma in även om ägaren inte är hemma eller sover.

Det är viktigt att om man bestämmer sig för att ha sin katt som utekatt även tar sitt ansvar som kattägare och kastrerar, id-märker och vaccinerar katten innan man släpper ut den.
Hankatter kan kastreras från 6 månaders ålder, honkatter behöver inte få någon kull innan dom kastreras, detta är bara en s.k. skröna.

Att låta honkatter gå på P-piller hela livet är inget bra alternativ, kastrering är utan tvekan det bästa. Teckna en försäkring åt din utekatt, så blir inte veterinärräkningen så dyr när det händer något. Utekatter utsätts för faror dagligen, så frågan är inte om katten blir skadad utan när och hur.

Det finns alltför många hemlösa katter i Sverige, så det är viktigt att vi alla hjälps åt så att inte antalet ökar.

Varför väljer man att ha katten som utekatt?

 • Man kan lämna altandörr/balkong/fönster öppna på sommaren och våren.
 • Katterna jagar skadedjur såsom sorkar och råttor.
 • Man behöver inte tömma kattlådan lika ofta.
 • Katten kan komma och gå som den vill.
 • Man har hört att katten mår bäst av att gå ute.
 • Ofta så misstar man sina egna fördelar för kattens önskemål och ser inte hela bilden. Tänk på att även om katten säkert trivs jättebra utomhus, så är inte katten anpassad till dagens samhälle – speciellt inte inne i städerna.

Innan du släpper ut din katt – tänk på detta

Hur bor du?

Tätbebyggt område?

Tänk på faror som, vägar med oaktsamma bilförare, katthatande grannar som kan lägga ut gift, skjuter eller misshandlar katter (detta är vanligare än man tror). Små revir pga hög kattpopulation vilket leder till kattslagsmål.

Tänk även på att ta hänsyn till grannarna. Grannsämjan försämras när din katt gör sina behov i grannens rabatt, grannes sandlåda eller om katten envisas med att gå in till din granne som är ex allergisk eller rädd för katter.

Glesbygd?

Mycket lugnare och mer naturligt för katten, men inte helt riskfritt..
Här är färre vägar, men tänk på att fast risken är liten att katten ska bli påkörd så finns den alltid där. Hökar, rävar, lodjur mm – Fler rovdjur finns det här, värst är det för unga och gamla katter som inte riktigt hinner undan eller som inte lärt sig ana faran.
Åkrarna – gott om byten, men farligt när skördetröskorna börjar slå framåt sensommaren.
Stora revir – katten blir ofta borta längre när den ska kolla av hela reviret.

Tänk på..

 • Släpp inte ut en kattunge vind för våg – den behöver vägledning, den kanske inte ens hittar hem igen. Ta regelbundna promenader i sele i början. Det bästa är om katten är kastrerad innan den introduceras för utelivet.
 • Sjukdomar som kommer med att katten går ute. Vaccinera din katt och avmaska den regelbundet. ID-märk din katt, så den kan spåras om den kommer bort.
 • Försäkring.. ge din katt en veterinärvårdförsäkring utifall olyckan skulle vara framme.
 • Känn genom pälsen dagligen efter fästingar och annan ohyra.
 • Människor kan få för sig att stjäla din katt, gärna raskatter eller huskatter med en ovanlig teckning.
 • I tätbebyggda områden är det lätt att din katt letar sig in i grannens garage, vind eller förråd och blir inlåst av misstag.
 • En utekatt måste få ordentlig kost, den klarar sig inte på endast sorkar och möss. En katt måste ha ordentlig utfordring för att orka jaga. ”Här hittar du bra kattfoder med energi och näring.”