Hur man bör utfodra en äldre katt

Inledning

En katts medellivslängd är cirka 14 år, men de kan bli upp till 20 år gamla.
När en katt blivit 10 år gammal är de inne i den sista tredjedelen av sitt liv. För att denna period ska bli så bra som möjligt för katten, är det bl.a. nödvändigt att utfodra den på ett sådant sätt att det stämmer överens med de fysiska förändringar som sker p.g.a. deras ålder. Det finns särskilda seniorfoder för äldre katter som tillgodoser behoven. Här hos FirstVet kan du hitta seniorfoder från kända tillverkare. Om du handlar hos VetZoo.se får du fodret levererat hem till dörren och kan rådfråga deras veterinärer före och efter köp.

Kroppsvikt

En äldre katt kan ha svårigheter att behålla sin kroppsvikt, detta kan bero på dålig aptit, p.g.a. av dåliga eller skadade tänder. En sämre upptagningsförmåga, en äldre katt bryter inte ner maten lika bra som en ung katt. En sämre lukt och smakförmåga så för att tilltala en äldre katt måste maten vara av mycket hög kvalitet, både näringsmässigt och smakmässigt. Bitarna i torrfodret får inte vara för hårda, detta för att många äldre katter har dåliga eller skadade tänder. För att bibehålla rätt kroppsvikt behövs en energirik kost med hög smältbarhet. Viktigt är också en högre fiberhalt för att motverka förstoppning. Äldre katters hud och päls blir oftast torr och matt detta kan motverkas genom en hög halt av fettsyror (Boragoolja, Fiskolja). Detta resulterar oftast i en vacker och blank päls.

Immunförsvar

När de inre organen blir äldre ökar produktionen av fria radikaler som allt snabbare bryter ner kroppens celler. Kattens immunförsvar står maktlöst mot dessa nedbrytande fenomen. Ett ökat intag av vitamin E och ett tillskott av vitamin C kan hjälpa de inre organen att klara av kampen mot de fria radikalerna. En äldre katt behöver lättillgängliga aminosyror från proteiner med hög kvalitet så som kyckling, kalkon, ägg och fisk. Proteinet behövs för att underhålla och reparera kattens kropp.

Källa:Enskilt tillstånd av Royal Canin