Innehåll
Inledning
Detta är bara ett sätt hur man kan tvätta katten. Det är viktigast för dig att du hittar ditt sätt att tvätta din katt på som känns bra för både dig och din katt!
Om det är första gången du ska bada din katt så kan du vänja den vid vatten några dagar före tvätten så går det lite lättare när du väl ska bada den.
Det är bra att förbereda innan man börjar tvätta katten. Ta fram schampot och andra badtillbehör. Lite längre ner kommer det hur man späder ut schampo och balsam.
Sätt igång vattnet
Tänk på att katter har en grad varmare i kroppstemperatur så vattnet ska vara lite varmare än när vi själva duschar, ungefär 38 grader blir bra.
Ha något på botten om man tvättar katten i en balja i handfat eller badkar så katten inte halkar under t.ex. en liten handduk om man inte har något annat.
Ha en handduk framme när du ska torka katten så den slipper att frysa. Man kan värma handduken innan, tex i torktumlaren.
Ta fram kattschampot som du hade tänkt använda blanda ut med vattnen så det inte blir för starkt för kattens hud. Det är inte bra att bara ta schampo direkt på huden.
För att göra det lättare för dig själv och för katten, kan du borsta/kamma katten innan du badar den så där inte är några tovor i pälsen så blir det lättare med pälsvården som man har efter det att man har badat katten.
Det kan vara bra att ha någon som hjälper dig med att ge schampot, balsamet eller duschslangen. Prata alltid lugnande med katten och beröm den mycket.
Hur man blandar schampo och balsam
Ta en gammal schampoflaska och skölj noga ut det andra schampot, ta ditt kattschampo, blanda ut ca 1,5 – 2 cm schampo med vatten. Skaka ej utan ta en pinne eller något liknande att blanda med istället. Skakar du flaskan blir det bara skum av det. Vi rekommenderar Allerderm Oat Schampo som är ett milt och skonsamt schampo.
Gör du likadant med balsamet. Tänk på att katten bara ska ha balsam en gång! Detta gör det lättare att man kan spruta på schampot över allt på katten.
Blöt pälsen noga innan du börjar schamponera den. Ta det försiktigt och håll ett försiktigt men stadigt grepp om katten. Om du måste tvätta huvudet så använd inte en duschslang. Använd en liten svamp för att fukta men låt annars bli så katten inte får vatten i öronen.
Gnugga in hälften av det utspädda schampot varsamt , gärna med en mjuk badsvamp.
Schamponera två eller fler gånger för bästa resultat på långhår och vissa semilånghår.
Exempelvis Perserkatter har längre päls så det kan bli nödvändigt med två eller flera schamponeringar för att få ett bra resultat. Skölj noga mellan gångerna. Skölj hellre för mycket än för lite.
Vissa tvättar sin katt flera gånger före en utställning för att få dem riktigt fina.
Att applicera balsam
Ta det lite mjukt och försiktigt som du kanske masserar katten samtidigt men du behöver inte gnugga in balsam i hårbotten. Använd balsam en gång. Låt det verka i någon minut. Skölj noga. Än en gång… skölj hellre för mycket än för lite!!
Låt inga rester vara kvar från schampo eller balsam.
Torka
När du har tvättat färdigt katten är det dags att torka den. Krama försiktigt ur vatten från svansen och benen, ungefär som när du tvättat håret.
Ta fram handduken och krama ur mer vatten.
Du kan linda in katten i handduken i någon minut, för att senare byta handduk och linda in katten i den nya torra handduken.
Håll gärna katten i handduken medans du låter handduken krama ur vattnet.
Har du inte tid att vänta så länge så kan du börja föna efter att du har kramat ur det mesta vattnet med handduk nr ett. Men jag tror att katter tycker om att ligga ett tag i den andra handduken och för att återhämta och värma sig.
Väldigt få katter gillar att bada men dem gör inte så mycket väsen om det. Om det är kallt i rummet så kan du innan du börjar bada den sätta på lite värme. Du behöver ju inte sätta dig heller där det drar mest.
Man kan använda en fön med men tänk på att katten oftast blir rädd för den. Och ha inte hårfönen på samma ställe hela tiden på katten eftersom det bränns och då gör det ont.
Ett tips är när du ska föna pälsen på katten är att du lägger den på ett bord än att du har den i knäet. För då känner katten att den ligger på ett stabilt ställe. Är man nybörjare så kan man be om man har en person som hjälper en att starta fönen (i ett annat rum) innan börjar använda den för då har katten vant sig vid ljudet. Du ska helst föna tills katten är helt torr, vilket kan ta lång tid. Men tänk på hur fin katten blir sen.
Det viktigaste är att du får kattens undersida torkad med hårtorken först så slipper du en ”lockig” mage på katten. Detta är viktigt om du ska ställa ut din katt. Ska du bara gosa med den efteråt så kan den gott få vara lockig på magen
Så är det dags för pälsvården
När katten är helt torr kan du börja kamma katten. Prata lugnande med katten. Vänj den vid borsten om den kräver den pälsvården.
Det finns många kammar och borstar att välja mellan. Är du osäker vad du ska använda, fråga i djuraffären. Du kan även rådfråga VetZoo.se som har veterinärer som kostnadsfritt besvarar frågor. Ta det försiktigt ifall det finns tovor efter badningen.
Glöm inte att borsta svansen!
Glöm inte heller vid bröstkorgen och under armhålan på katten.
På utställningar så måste man klippa alla klorna på katter!!! Tänk på att inte klippa för mycket! Hos vissa katter ser man inte alltid pulpan. Klipper du i den så gör det ont på katten och katten kan blöda. Om du klippt i finns blodstopps om effektivt stoppar blödningen. Blodstopp hittar du här.
Av: Alexandra Johansson och fotomodellerna Zigge och Dori