Hemma hos Rubin

Hej! Jag heter (Stenstagårdens) Rubin, och är katt i vårt hus.. Fast man säger ju att kärt barn har många namn, och det stämmer nog det också. Jag kallas för bl.a. Rubis, Ruban, Missen, Kissen, Skruttan, Snuttan och mammas gull… :-)

rubinTill min husse och matte kom jag i februari –99, efter att först ha bott hemma hos en annan familj. Men de blev allergiska mot mej, så jag var tvungen att flytta. Men det gjorde ingenting, för jag trivs jättebra här hemma!! Det enda som var jobbigt med flytten, var att jag var tvungen att åka bil i nästan 65 mil. (Jag bodde i Hudiksvall då, och vi skulle ner till Oskarshamn.) Men matte stannade med jämna mellanrum och kelade med mej och kollade så att jag mådde bra, så det var inte så farligt i alla fall.. Fast jag trodde att matte skulle hamna i diket ibland, det var full snöstorm, och matte hade lite svårt att hålla ögonen öppna de sista 5 milen.. Men det löste jag genom att prata med henne istället..

Jag är 2 år gammal, och av rasen Ragdoll. Vi kallas för Ragdolls (trasdocka) för att vi kan verkligen konsten att slappna av så att vi blir lika lealösa som en trasdocka. Är jag på rätt humör, kan man (NÄSTAN) behandla mej hur som helst. Jag är jättebra på att kunna koppla av! Matte och husse brukar alltid skratta åt mej när jag ligger och sover som skönast, för dom tycker visst att jag ser rolig ut?! Hmmm, bara för att rumpan ligger uppåt och huvudet nedåt, behöver det inte betyda att det är obekvämt – tvärtom – jag sover jätteskönt då! Men de säger att jag har lustiga sovvanor i alla fall…Jag tror de tänker på den gången när matte badade… Då somnade jag på badkarskanten bakom mattes huvud, men min svans åkte ner i badkaret och blev jätteblöt! Men det märkte ju inte jag, eftersom jag sov.. När matte hade badat färdigt, duschade hon. Då vaknade jag! Hon stänkte vatten på mej, den tokan! Och jag trodde att det var hon som hade blött ner min svans, så jag totalignorerade henne medans jag fick jobba med att tvätta och torka min stackars svans… Nuförtiden när matte badar, så försöker jag att inte somna på badkarskanten. Jag går i stället och lägger mej på alla handdukar och badlakan i hyllan, där jag har full koll över hela badkaret. Fast det är klart, plaskar matte lite för mycket i vattnet, måste jag ju kolla upp vad hon sysslar med.. Det KAN ju vara så, att en vattensnok på nåt mystiskt sätt letat sej ner i badkaret, så att jag måste försvara matte!

Annars brukar mina favoritställen att sova på vara ; i fönstret i mattes och husses sovrum (på morgonen, när solen skiner in, är det såååå varmt och skönt att ligga där), eller på köksbordet på eftermiddagen (också varmt och skönt i solen), och på kvällen ligger jag på det stora akvariet i vardagsrummet och värmer magen. Ibland ligger jag och lurpassar på fiskarna också, men det är så svårt att komma åt dom… Dumma husse, han borde begripa att det ska vara stora mellanrum mellan ljusramperna, så att jag kan komma åt att fiska!!

På nätterna brukar jag gå runt och sova en stund i varje säng.. När barnen lägger sej, går jag med matte och husse och säger god natt, och ligger hos barnen och kelar en stund. Men det får inte vara för länge, jag måste ju kolla vad matte och husse gör! När matte går och lägger sej, brukar jag komma upp i hennes säng. Jag vill gärna hjälpa till med att lösa hennes korsord, men matte tycker att det är svårt att se, när jag står med rumpan i hennes ansikte.. Bara bra tycker jag, när hon lägger ifrån sej tidningen, för då får jag all uppmärksamheten i stället!!! Ibland somnar husse i soffan, och då passar jag på att vakta honom, så att han inte går i sömnen. Då lägger jag mej i hans knä, eller på magen, och då sover jag såå gott så.. Ibland passar jag på att sno åt mej hundkorgen också, det är visserligen inget tak på den som i min korg, men bara för att reta hunden, så… Annars brukar jag kura ihop mej i någon av mina 2 sovplatser, en på vardera sidan om mattes och husses säng..

Ibland får jag nåt som matte kallar för ”kattfnatt”… Inte vet jag om det är det, men roligt har jag i alla fall!! Jag brukar börja med att fara runt som ett skållat troll nere i vardagsrummet, sen tar jag trappan i 4 språng, rusar upp i mattes och husses säng, in under täcket, ner under sängen, ut i hallen och sen ner igen. Upp på akvariet, ner i soffan, och så hoppa lite över hunden.. Så kan jag göra 4-5 gånger på raken, sen lugnar jag ner mej igen.. Man behöver ju få rasa av sej ibland, eller hur?? Och om matte och husse ligger och kelar, är det jätteroligt att hoppa upp i sängen och leka med deras tår under täcket.. Fast dom brukar låta så lustigt efter ett tag, och sprattla med fötterna..

Annars är det roligt att busa med Ninja, hunden som också bor här. Trots att hon är en stor schäfer, blir hon lite rädd för mej när jag springer förbi! Fast det kan nog bero på att hon vet att mina klor kan göra lite ont.. hon har fått dom i nosen ett par gånger när hon har varit för närgången, nämligen!! Ibland smyger jag mej på henne när hon sover, och så nosar jag försiktigt i hennes ena öra. Då vaknar hon, och blir jätterädd!! Hon vet nog inte riktigt om jag gör det för att vara snäll, eller för att retas med henne.. Fast jag är en snäll kisse, jag pussar på henne ibland också! Men det ska vara på mina villkor, kommer hon och vill pussas med mej när jag inte vill det, då höjer jag bara lite på ena framtassen, så går hon snabbt härifrån..

För några veckor sen var jag och träffade en jättesöt kattkille. Han var en riktig drömprins – Gustav heter han – och vi hade det jättemysigt och skoj ihop. Men nu säger matte att hon tror att jag har kattungar i magen!! Hur nu det kan komma sej?? Hon har räknat ut att jag ska ha mina småttingar runt den 19-20 juli, och då lär hon få att göra här hemma!! Varför?? Tja, vi är många här hemma, nämligen.. Först har vi ju matte och husse. Så är det 2 tjejer som bor här också, och var annan vecka kommer det en kille och en tjej till och bor här i flera dar.. Sen har vi ju mej – sötastekissenihelavärlden – och Ninja – vår schäfer. Husses stora akvarium (600 liter!!!), och mattes lilla akvarium (250 liter), samt 2 små retstickor till hamstrar.. Dom vill jag gärna komma åt en dag!! De sitter där i sina burar och ser så frestande goda ut, men när jag försöker komma åt dom bara springer de undan!! Och nu säger matte och husse att de ska ha kattuppfödning också.. Vaddå DOM ha kattuppfödning??!! Det är ju jag som ska föda kattungar, inte kan jag tänka mej att matte och husse ska föda dom??!! Men jag tror nog att det ska gå bra i alla fall, matte och husse säger ju att jag är en så duktig katt.. J Matte har gjort i ordning ett gammalt baktråg åt mej, och gjort en så fin sänghimmel ovanför det, men om jag lägger mina kattungar där eller nån annanstans, det får vi se när den dagen kommer.. Sen har det ju varit ett evigt tjat om nåt som heter ”Stamnamn” och ”Kullnamn”, vad nu det ska vara bra för??? Men det har visst att göra med mina bebisar, har jag räknat ut..

Nu är det sommar ute, och jag är så nyfiken på vad som finns utanför dörren.. Ibland får jag följa med ut, men då envisas matte med att jag ska ha ett koppel på mej.. Det går väl an en stund, när jag ligger i solen och latar mej, men en gång kom det en fluga… Då ville jag ju springa och jaga den, men det gick ju inte med kopplet på!! Fast jag har kommit på hur man ska göra för att komma loss.. Jag har sett på TV hur surekater ser ut.. De sitter på bakbenen och sträcker jättemycket på halsen när de ska se sej omkring.. Så jag gjorde som dom, och så backade jag lite, och VIPS så var jag fri från kopplet! Men då hade ju flugan försvunnit, så jag gick in genom dörren istället. När jag insåg mitt misstag, var det försent! Då hade matte redan stängt dörren, så jag kunde inte komma ut igen… Men jag får komma ut då och då i alla fall.. Det är så skönt att få ligga ute i solen, och titta på allt runtomkring.

Min mat får jag uppe på diskbänken, bara för att Ninja (den mat-tjuven!) inte ska äta upp min mat. Men det är inte lönt att matte eller husse häller upp vatten till mej där. Nej, det ska jag dricka ur Ninjas vattenskål! Så gjorde jag nämligen hos dom jag bodde hos först, och gamla vanor är ju svåra att bryta, har jag hört.. J Sen har jag märkt en annan sak med maten… Om jag sätter mej nedanför bänken och tittar längtansfyllt upp, kanske jag får någon att lyfta upp mej! Hjälper inte den blicken, så går det nästan alltid hem med att jama… Man måste vara smart!!

Annars påstår både matte och husse att jag är väldigt hundlik.. Jag springer alltid och möter den som kommer in genom dörren, och ibland har jag tur och hinner före Ninja! Fast hon brukar knuffa bort mej rätt snabbt med sin svans, och det har hänt ett par gånger att hon i sin iver att komma först, har trampat på mej!!! Numera lägger jag mej på bänken i hallen, där har jag ju koll på alla som kommer och går, och riskerar inte att bli nertrampad!! (Och har jag tur, kanske nån slarvar med dörren).

När matte är hemma om dagarna, så brukar jag följa efter henne och kolla vad hon gör. Fast jag måste nog lära mej att inte springa framför hennes fötter, för det har hänt att hon har snubblat på mej.. Inte så lyckat i trapporna!! Och går matte in på toaletten, måste jag ju kolla så att hon inte fastnar i den där stora vita saken hon sätter sej på. Tar det för lång tid, passar jag på att hoppa upp i knäet och kela lite. Eller så lägger jag mej framför fötterna och leker lite med hennes tår…

Det enda jag inte är så förtjust i här hemma, är nåt som inte Ninja heller gillar.. DAMMSUGAREN!! Den låter så förskräckligt, så när matte drar fram den, då sticker vi undan! Vi drar upp som 2 streck för trappan medans hon dammsuger nere, och medans hon drar den där tingesten upp för trappan, passar vi på att springa ner och gömma oss. Jag kom nämligen på ganska snabbt, att det inte var nån idé att gömma sej under soffan – dammsugaren hittade mej där också!! Vad den nu skulle där och göra…Ninja har i alla fall mer tur än vad jag har, ibland får hon gå ut på altanen och lägga sej medans matte dammsuger!! Orättvist!! Fast det förstås, matte trodde att jag skulle stanna kvar på balkongen en gång, men det gjorde jag ju inte!! Så nu törs hon inte släppa mej där heller, utan att ha koll på mej. Hihii…

Nej, nu ska jag låta matte få ha sin dator ifred, hon säger att jag inte KAN ligga på tangentbordet när hon ska skriva. Så jag tror jag letar upp nån varm och solig plats att sova på, så får matte göra vad hon vill. Fast den där ”musen” på skärmen ska jag nog jaga lite till…

Vi har fått vårt stamnamn, det blev Cozydolls !! J

Däremot har det inte gått bra med kullen, det blev 2 dödfödda, och Rubin mår inte så bra. Får ge henne panicillin, och hoppas på att hon blir bra igen… Det har varit ganska jobbigt, och hon blöder fortfarande lite, samt är trött. Men bara hon klarar sej…

Annat nytt som hänt; Vi har köpt en katt till ! En brun colourpoint hanne; John L´s, från Carina på Raggsockans. Han kommer till oss i slutet av augusti, ska bli spännande att se hur Rubin och Ninja reagerar..

/matte Suss.. med Rubin vid fötterna..