Helig Birma

BirmaHelig birma, eller The Sacred Cat of Burma, är en himalayatecknad katt. Detta innebär att den på kroppens kallare partier – de partier där blodcirkulationen är lägre än på andra kroppsdelar – har en s k ”mask”.

Birmakattens ”mask” uppträder i ansiktet, på ben, svans, öron och genitalier och finns idag i tjugo olika färgvarianter (inom SVERAK/FIFe). Den första, och troligen än idag vanligaste maskfärgen är den bruna.

Den brunmaskade birman har, förutom nämnda mask, en lätt brun – gyllene – ton i den ljusa kroppsfärgen och till detta har den vita tassar. Dessa brukar i dagligt tal kallas sockor. Som en fortsättning på baktassarnas sockor avslutas det vita med spetsformade kilar, som på benens baksida sträcker sig upp mot kattens has.

Pälsen är halvlång – kallas semilång (men katten är en långhårskatt) – och har en silkig struktur. I ansiktet är pälsen kort, men runt halsen betydligt längre, formande en luftig krage. Kroppens pälslängd är relativt jämn och halvlång. Den saknar i stort sett perserkattens underull. Svansen är välpälsad, liknande en plym.

En birmakatts ögon är ovala eller lätt rundade, med en klar och ren blå färg – ju djupare desto bättre.

Birmakatten har sin himalayateckning gemensam med flera andra raser, bl a den korthåriga, gracila siamesen och dess motsats colourpointen , som är en himalayatecknad perservariant med kort kropp och lång päls.

Vi har också siamesens ”syskonras” balinesen , som är en semilånghårig variant av siamesen. Det finns också en himalayatecknad variant av den lockiga, korthåriga rexkatten , s k si-rex. De senast godkända raserna med maskning är brittiskt korthår och snow-shoe . De maskade ”britterna”, som de kallas – har inte birmans vita sockor. Snow-shoe-katterna är däremot vitfläckiga – och korthåriga. Den enda i Sverige förekommande himalayatecknade rasen, förutom birman, som även har vit teckning är ragdoll-katten .

En ragdoll är liksom birman en semilånghårskatt, vilken finns i tre varianter. Den första varianten är ragdoll bi-colour. Hos denna variant ska det i ansiktets mask uppträda vitfläckighet formad som ett upp-och-nedvänt ”V”. Det vita ska dessutom breda ut sig i kattens krage. Magen ska vara vit och ryggen får gärna uppvisa vita fläckar. För att dessa vita fläckar ska vara synliga krävs att kattens kroppsfärg har en svag ton av kattens maskfärg. Benen ska helst vara helt vita. Denna bi-colourvariant av ragdoll godkändes inom FIFe så sent som 1991.

Ytterligare två varianter finns, där den ena är ragdoll colourpoint, en variant utan vitfläckighet, lika som hos perser colourpoint. Från perskatten skiljs den lätt genom sin längre huvudtyp, längre kropp och kortare päls. Den sista varianten av ragdoll kallas mitted, och är den variant som ligger närmast birmans grad av vitfläckighet. Ragdoll mitted ska uppvisa helt vita framtassar och vita ”stövlar” på bakbenen. Mitted-kattens vitfläckighet ska breda ut sig över bröst och mage samt fortsätta upp på kattens haka och visa sig i form av en vit fläck. En sådan vit hakfläck räknas hos birman som ett diskvalificerande fel, medan det hos ragdoll-mitted är ett fel om denna vita haka saknas.

En annan ras, som till namnet ofta blandas samman med Helig birma, är burma. Burmakatten är dock en finlemmad, korthårig, ej maskad katt i många olika färgvarianter.

Text: Birmaboken / K Zimmerman