Hårbollar

Problem med hårbollar?

En katt lägger ner mycket tid på pälsvård, mer än 30 timmar i veckan och den kan svälja upp till två tredjedelar av all päls den tappar. Denna konstanta pälsvård fyller många olika funktioner;

  • Rengöring
  • Tar bort gammal päls.
  • Svalka sig.
  • En del av det sociala beteendet
  • Välbefinnande/lugnande

Hur mycket tid som går åt till pälsvård varje dag påverkas bl.a. av hur aktiv katten är och på dess fysiologiska tillstånd (ålder, kastrering etc.). . En innekatt som inte stimuleras till att vara aktiv tillbringar sin mycket av sin tid till kroppsvården och tvättar sig betydligt oftare än t.ex. en utekatt.

Stress, lång päls och beteendestörningar kan öka tiden katten lägger ner på pälsvård, vilket i sin tur kan leda till problem med hårbollar.

Den nästan konstanta temperaturen året runt inomhus och i kombination med innebelysningen leder till att innekatter fäller nästan året om. Den svalda pälsen kan klumpa ihop sig i både magsäck och tarm och bildar då hårbollar i matsmältningssystemet.

Vad är hårbollar?

Hårbollar är en ”fast” massa som består av svalt hår som samlats i matsmältningskanalen. Hundar sväljer knappast något hår alls då dom slickar sig själva och det är ett komplext tillstånd för just katter. Det beror på den sträva ytan på kattens tunga som består av många, konformade och bakåt-inåtriktade, utväxter (papiller). Papillernas utformning gör det omöjligt för katten att spotta ut pälsen den börjat slicka i sig, därav den stora mängden av svald päls.

Vilka kan konsekvenserna bli?

Hårbollar kan orsaka kräkningar, förstoppning och i allvarligare fall kan de till och med leda till att tarmarna blockeras. Katter med längre päls och innekatter kan vara särskilt utsatta, liksom katter med svaga tarmrörelser.

Hur kan man förebygga uppkomsten av hårbollar?

Den bästa förebyggande vården är att regelbundet borsta/kamma din katt för att på så sätt minska antalet svalda hårstrån. Vänj din katt vid regelbunden borstning och gör pälsvården till en naturlig och mysig del utav kattens vardag. Det finns speciella foder som motverkar hårbollar som du hittar här och är framtagna för långhåriga katter som Perser.

En anpassad föda hjälper även den till att förebygga genom ett ökat fiberintag. Det ska vara en tillräcklig ökning för att påverka passagen i tarmen, men inte för mycket, vilket kan leda till förstoppning.

Fibrer består dels av osmältbara ämnen (benämns cellulosa eller råfiber) som bidrar till att transportera födan genom matsmältningskanalen, medan andra typer av fibrer bidrar till en jäsningsprocess i tjocktarmen (nödvändigt för att ge tarmcellerna näring). Ett balanserat innehåll av olika fibrer med skilda egenskaper kan bidra till att svalt hår kontinuerligt transporteras ut genom systemet och på sätt inte samlas och får möjlighet att bilda hårbollar.

En artikel skriven av Royal Canin med speciellt tillstånd