‹ Vingelsjuka

Vingelsjuka?

Hej

Jag undrar om vingelsjukan min katt fick i torsdagsdiagnosen. Vingelsjukan, vad är de för något och finns de verkligen inget botemedel? Skall jag låta flera veterinärer titta på henne eller skall jag nöja mig med ett utlåtande.
Jag vill veta allt om vingelsjukan och hur jag skall hjälpa min katt orkade inte fråga dessa frågor till min veterinär efter jag fått reda på att min katt kommer att dö men vill nu veta.

Vingelsjuka, felint Bornavirus (FBV):
Detta virus beskrevs 1995 i Sverige. Det angriper nervvävnad i hjärnan och ryggmärgen. Symtomen är tilltagande svaghet i bakbenen. Katten får svårt att hoppa upp på saker. Svagheten tilltar och sprider sig till frambenen. Andra symtom är ökad tillgivenhet eller ökad aggressivitet, ökat jamande och ökad aptit. Katten kan också få smärtor över ländryggen. Symtomen tilltar och katten blir allt sämre och måste till slut avlivas. Alla katter som visar symtom dör.
Diagnos: Ställs endast genom obduktion. Inga tester finns.
Behandling: Ingen finns
Smittkälla: Okänd.
Profylax: Inget vaccin finns.
Källa: Veterinär Ann-Marie Nilson
Jag skulle nog låta flera veterinärer titta på katten. Diagnosen är omöjlig att ställa. Det KAN ju vara andra orsaker att katten vinglar.

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-B-M