‹ Vilket kön att behålla

Vilket kön på katt ska jag välja?

Hej!

Jag har en underbar somalikatt, hane, som är kastrerad. Jag tycker han behöver mer än mitt sällskap så frågan är:
När jag nu skall välja en ny somali, vilket kön går bäst ihop med min hane? Lämna för- och nackdelar med en till hane respektive hona.
Hur går jag tillväga när de skall bekanta sig med varandra.
Min katt är inte van vid andra katter. Fräser när han ser katter utanför huset. Jag själv vill nog ha ännu en hankatt.
Tack på förhand

EPSONS matte.

Hej Epsons matte

Vad trevligt att du skall skaffa en kompis till dig och Epson. Vilket kön du skall välja är nog mest en smaksak.
Om jag skall säga något generellt om honor och hanar så är honor lite mindre kelsjuka än hanarna men det varierar mellan individerna också.
Om du inte tänker använda den nya katten i avel och då kastrerar den så är ju ingreppet på hankatten mindre än på honkatten.
Nu till din fråga om hur dom skall bekanta sig med varandra. Så här brukar jag göra. Den nya katten får sitta kvar i transportburen och titta sig omkring en god stund sen den kommit hem, samtidigt så kan de andra katterna nosa på nykomlingen utan att dom träffas.

Epson kommer inte att gilla nykomlingen det måste du vara beredd på, för den kommer ju in i hans revir och det är inte populärt. När du sen släpper ut den nya katten så låter du den gå omkring som den vill men du måste hela tiden vara med så att du ser vad som händer. Du skall inte ingripa om dom fräser åt varandra, bara och det är viktigt om dom börjar slåss. Om du skaffar en kattunge så är risken för att det blir slagsmål nästan noll men med en lite äldre katt så kan det ju hända. Den nya katten har inte ”din” lukt och det tar ca 1 vecka innan den har det, under den tiden kommer Epson att vara avvaktande eller t.o.m. irriterad.

Ta dig mycket god tid med Epson under den här tiden så att han inte känner sig undan- knuffad, det är lätt gjort att man bryr sig mest om den nya katten. Visa tydligt att han fort- farande är nummer ett för dig, ge honom mat först, hälsa på honom först o.s.v.
Inom ca 14 dagar så kommer dom att vara kompisar. Du skall få se vad roligt det är att ha två katter. Lycka till nu med den nya katten.

Kattkramar
Inger