‹ Från ute- till innekatt

Vilket hem är bäst för katten?

Hej!
Jag skriver till er angående vår kastrerade hankatt, Max. Han är uppväxt på landet tillsammans med en äldre katt hos min mamma (där även jag bodde tidigare) och kunnat gå ut och in som han vill och trivts bra.
På grund av vissa omständigheter i samband med en flytt till ett annat hus, fortfarande på landet, men mer befolkat, fick han inte längre vara inomhus. Detta gjorde att jag och min sambo beslutade oss för att ta hand om Max under de tråkigaste månaderna och ha honom i vår lägenhet, endast inomhus.
Max tycker mycket om att vara ute när det är fint väder, men älskar också att bli kelad med och få uppmärksamhet. Han har nu varit här ca. en månad och är keligare än någonsin. Precis innan han kom hit dog hans kattkompis. Vårt bekymmer består av två saker:
1. Max klöser (och har alltid gjort) på tapeter. Vi har hittat ett riktigt klösträd till honom i skogen som han visserligen varit intresserad av, men inte klöser på. Vi har prövat att leka intill det så att han ska få känna på det och locka med godis och visa. Har alltid fyat bestämt när vi kommer på honom med att klösa på väggen. Max är en mycket bestämd katt som vägrar göra saker han blir hänvisad till, vilket gör situationen lite svår. Han har aldrig varit intresserad av icke-naturella klösbrädor.
2. Var kommer han att trivas bäst i framtiden? Det blir ett tråkigt val vi måste göra för honom, antingen uppmärksamhet och kärlek eller frihet. Han trivs väldigt bra här nu, men verkar lite understimulerad. Vi är borta om dagarna, men försöker leka med honom när vi är hemma.
Tacksam för tips

Anna

Hej Anna!
När det gäller Max, för det första med klösträdet och klösandet, så gör ni ju mycket av det man kan göra. Att fya bestämt och ge beröm när han klöser på rätt ställe. Man får vara lite tjatig och inte ge upp.
Att ta lite torkad kattmynta som finns på zooaffärer och gnida in trädet så han tycker det luktar jätteintressant och därvid ge ännu mera beröm kan vara ett tips. Att spraya på fyspray är ett annat sätt, men tyvärr måste man ju då spraya medlet på alla tapeter för att gardera sig och det tror jag inte så mycket på.
Alla konstgjorda saker tycker jag egentligen hör hemma på soptippen. Men för vissa kanske det kan fungera. Men beröm och fy många gånger tror jag mer på. När det gäller vilket hem som är bäst måste ni nästan själva ta det beslutet, det är trots allt ni som känner Max bäst.
En liten undring bara, varför kan han inte vara inne i huset. Är det det som är alternativet så låter det inte så bra. Däremot kärlek och omtanke och kanske får han vara ute emellanåt även hos er om ni åker till landet etc. En kompis till honom som kan vara ett stöd och lekkamrat kan väl kanske vara ett alternativ men inte att man då tycker det är ok att vara borta ännu mera.
Fundera och försök känna in vad som är det bästa valet för Max. Trots allt kan katter vänja sig att vara inne om den nya tillvaron är bra. Men det kan vara svårt ibland beroende på hur katten är. Jag tror säkert allt ordnar sig till det bästa. Känn efter själva vad ni kan göra för Max. Lycka till!

Mvh
Annalena Nyström
Djurterapeut/djurhomeopati för ökad förståelse ägare – djur