‹ Cornish rex

Vilken Rex ska jag välja, Cornish eller Devon?

Hej!
Vi funderar just nu på att skaffa oss en kattkompis till vår femåriga skogis/huskatt fröken. Jag har varit mammaledig i över ett år nu och hon har ju under denna tid vant sig vid att ha mycket sällskap. Men snart börjar jag jobba igen och det kommer att bli ensamt för henne.
Till saken hör att vi hade två katter fram till i somras då den andra (bara ett och ett halvt år gammal) tyvärr blev överkörd av en bil. Dessa två blev aldrig särskilt bra kompisar och man kunde tydligt se att det var skönt att vara ensam katt igen :-).
Nu undrar jag, den andra katten vi hade var också en hona kan det ha med saken att göra? Kanske vi borde skaffa oss en hankatt denna gång? Eller är det så att en del katter inte vill ha sällskap? Och i så fall vad är bäst, tro ni, att ha en kompis att vara sur på men i alla fall bli stimulerad av, eller att vara ensam hela dagen när vi är på jobbet… men få ha sin favorit plats ifred..?
Passar olika raser olika bra tillsammans? Jag funderar på en Devon rex kille som sällskap till henne (alltså min envisa skogis dam). Brukar det vara lättare att sammanföra med en kattunge eller kan man köpa en stor katt? Sist var det ju en kattunge vilket inte hjälpte, men det kanske var för att det var två honor?

Carina

Hejsan!
Oftast kan det vara lättare att få en honkatt sams med en hankatt, än en annan hona – honor har lättare för att ogilla varandra. Du bör välja en katt med liknande temperament som eran katt har.
Det finns ju två olika Rexkatter; Devon Rex och Cornish Rex. Cornish Rex är blid och vänlig till temperamentet, är rätt stillsam och lugn att umgås med, hängiven och sällskaplig. Devon Rex, som är mindre lockig, är en stark och orädd katt, med en full-i-sjutton-natur, som kräver en litet bestämdare uppfostran, om man skall undvika att den tyranniserar sin om- givning. Den är mycket livlig, alltid glad och pigg på hyss och odygd.
Nu måste du veta hur din skogisdam är i sitt temperament. Är hon lugn och stillsam av sig skulle jag tycka att Cornish Rex skulle vara lämpligast. Det är alltid mycket lättare att sammanföra en kattunge med en vuxen katt. Två vuxna katter kan vara svårt att få sams. Det fordras mycket tid och engagemang. Jag skulle rekommendera en kattunge. Med lite tur kanske din skogisfröken tar sig an kattungen efter ett tag. Det finns ju katter som föredrar att rå om matte eller husse själva.
Min Busan var sådan, fast jobbar man och är hemifrån mycket tycker jag det är bättre att de är två – de har sällskap av varandra.

Lycka till!
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*Berliner Mauer’s Burmeser, Liden