‹ Torrfoder

Vilken mat är bäst för vår katt?

Hej!

Jag har en bondkatt (hane) som snart är tio månader. Hans aptit har alltid varit god och han äter allt han kommer över. Normalt så äter han en burk om dagen (Friskies 800gram). Hans nuvarande vikt är 6-7 kg. Det är inte så att han har häng mage utan han är bara väldigt kraftig för sin ålder. Ibland får han även torrfoder.
Min fråga är om det dels är normalt att katter äter så mycket och vad är bäst för katten att äta (Torr el. ”kladdig” -mat)? Har hört alla möjliga alternativ – vilket är bäst?

Jimmy B

Hej, Jimmy!

Det är vanligt att katter äter mycket, när det är burkmat. Det kan nämligen bestå av upp till 80 % vatten, som det ju inte är så mycket näring i! 😉 Det kan också vara orsaken, om katten inte dricker så mycket; med burkmat får dom ofta nästan hela behovet täckt för vätske genom maten.

I ditt ställe skulle jag ge honom enbart torr- foder. Det är betydligt billigare än burkmat, om man räknar det ut i pris per dagsdos, för att det inte innehåller så mycket vatten. Märken, jag kan rekommendera: Hill’s Science Plan, Royal Canin, Iams (fås i djursaffärer) eller Hill’s Prescription Diet, Specific (fås enbart hos veterinären). Jag skulle desutom kontrollväge honom ibland för att han inte skal bli för tjock.
Tumregel: Om du kan känne hans revben utan att behöva ”söka”, är hans vikt lämplig. Du kan inte använda hängmage eller inte till att avgöra om han väger för mycket; även smala katter kan ha en liten hängmage.

Vänliga hälsningar
Niels Peter
Blue & White Russian Blues