‹ Torrfoder

Vilken kattungemat, alla säger olika…

Hej

Nu är vi verkligen förvirrade på alla sätt och vis. Vi har köpt en birmakattunge och vi får hämta den i juli.
Vårt problem är maten. Vart vi än vänder oss så får vi olika uppgifter. Vi har säkert varit in i ca 10 djurmatsaffärer och vi får hela tiden olika svar på vad vi skall ge för mat till kattungen. Ena säger torrfoder, andra blötfoder. Vi har letat i en massa kattböcker och även där fått olika uppgifter. Enligt böckerna skall man inte ge katter bara torrfoder då detta kan orsaka urinsten och problem med njurarna då det sägs att katterna inte får i sig tillräckligt med vätska.
När vi frågar i en affär håller de med, då vi frågar i en annan affär säger de att de uppgifterna är urgamla och att vissa torrfoder är så bra så att det ej skall ges annat och att blötfoder till 80% består av vatten. Att katten ej får i sig tillräckligt med näring med blötfoder. En annan affär påstod att man skulle ge katten ca 1 burk mat i veckan. Så här har det växlat mellan varje djuraffär. Hur skall vi göra?

Maggan

Hej!

Jag förstår att ni känner er förvirrade! Min rekommendation är att ge kattungen en kattungemat, typ. Royal Canin Kitten 34 under första året.
Idag vet man så mycket mer om kattungens förmåga att smälta olika sorter råvaror och man vet så mycket mer om kattens näringslära än vad man visste bara för ett par år sedan. Det händer mycket med utveckling och forskning.
En kattunge har en dålig förmåga att bryta ner för stora mängder kolhydrater (Vete, Ris, Majs osv.) och därför ska kattungen ha en balanserad kost med mycket animaliska proteiner och fetter. En liten kattunge behöver över 40 olika näringsämnen via sin mat varje dag för att utvecklas korrekt.
Det är sant att burkmaten kan innehålla upp till 84 % vatten och torrfoder ca 10 %. Det står på baksidan av burken eller förpackningen under innehållsdeklaration. Att ge katten ett bra torrfoder som är utvecklat för växande katter är ett bra val. Lycka till!

Hälsningar
Susanne Hellman Holmström
http://www.royalcanin.se