‹ Inför resan

Vilka regler gäller för flyttning (och resa) till Spanien ?

Jag planerar att flytta till Spanien till hösten och vill då naturligtvis ta med mig mina två underbara abbessinierkillar. Undrar vilka regler som gäller, vilka vaccinationer som krävs osv.

Camilla K

Hej Camilla !
Det är lätt att ta med sig katten just till Spanien. Det enda du behöver är en rabiesspruta och ett aktuellt vaccinationsintyg. Vaccinationen får ej vara äldre än ett år. Du behöver inte ta något blodprov efter rabiesvaccinet och du behöver inget införseltillstånd ifrån de Spanska myndigheterna. Däremot brukar jag ha med mig ett friskintyg ifrån Sverige på att katten är frisk. Det är dock inget som krävs, men det kan vara bra att ha.
När du kommer till Spanien krävs det inte att du visar upp katten och dess papper i tullen. Skall katten vara kvar i Spanien? Om den skall tillbaka hit till Sverige så måste du tänka på de regler som gäller för införsel av katt till vårt eget land. Detta gäller trots att katten är född här. Om du skall flyga till Spanien så bör du kontakta ev. Iberia i god tid. Tänker du använda dig av det flygbolaget för att ta dig ner dit, så måste du verkligen ha papper på att du får ta med dig katterna i kabin. Just Iberia kan ibland vara lite besvärlig när det gäller ”pet in cabin”. Jag hoppas att det kommer att gå bra för dig med dina två pojkar, också önskar jag dig ”bien viaje”.

Maria Brunk