‹ Värmeslag

Värmeslag?

Hej!

Min katt brukar ligga ovanpå kaminen där det är otroligt varmt.
Förra veckan så hittade min mamma henne liggande där, hon stirrade rakt fram och för ögona var det en hinna. Hon var ej kontaktbar. Man kunde lyfta på tassen och släppa den utan att hon reagerade. Hon har alltid jämt förut reagerat när man är i närheten. Det var inte förrän dom ”skakade” henne som han kvicknade till.
Är det farligt? Man tycker att om hon märker att det är varmt så borde hon väl gå därifrån?? Hon gillar att ligga överallt där det är varmt. Själv kan man inte ens hålla händerna där för att det är för varmt.

Symtom på värmeslag är att katten flämtar, är slö, snubblar och svettas genom trampdynorna. I ett senare skede får katten en verkligt hög temperatur, upp till +43° C, faller i koma och dör slutligen. Detta låter inte riktigt som värmeslag heller. Men jag vill nämna symptomen så du vet.
Är katten fullt frisk annars? Av det du skrev låter det som om hon hade tuppat av. Nu måste jag erkänna att detta är nytt för mig. Katter och andra djur känner om det är för varmt och går därifrån. Det är därför jag undrar om katten annars är frisk. Det är ju inte bra om hon tuppar av men man måste veta mera för att kunna veta eller ana varför hon gjorde det. Om det har hänt tidigare, etc…

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer, Liden