‹ Försvunna katter

Varför vill inte Musse hålla sig hemma?

Mina föräldrar har två huskatter, en av vart kön, och en hund Jack Russell. De bor på landet, med stor tomt och mycket fri skogsmark runt omkring. Alla tre får komma och gå som de vill och är ganska bra vänner, katterna är syskon.
Hankatten, Musse, är kastrerad och en riktig strykarkatt. Han är nästan aldrig hemma, när han kommer hem äter och sover han bara. Ibland är han ute hela nätterna. Detta är ett stort problem för mina föräldrar och min far har försökt att spåra Musse för att se var han tar vägen och vad han gör.
Musse har inga sår på kroppen när han kommer hem. Han är väldigt trött, men glad och hungrig. Han är aldrig borta i flera dygn, utan kommer hem senast dagen efter, sitter då på trappan och jamar. Min far brukar på kvällarna när det blivit mörkt gå ut och ropa på båda katterna och honkatten dyker upp men aldrig hankatten. Hälften av gångerna kommer han efter ett par timmar och hälften av gångerna kommer han på morgonen. Enligt min far kommer Musse allt mer sällan hem på kvällarna.
Varför beter Musse sig så här? Det kan inte bero på vantrivsel för min far älskar honom. Kan ni hjälpa oss?

MVH
Rose-Marie


Hej Rose-Marie!
Du undrar om det finns någonting man kan göra för att hålla Musse hemma. Ja, han är ju kastrerad och det brukar vara något som kan hjälpa men tydligen inte i det här fallet. Hankatter som får sin fulla frihet på det här viset har en viss tendens till att gå och hålla sig borta. Kanske ligger han någonstans och lurar och hör er ropa men ids inte gå in utan tycker att det är mycket trevligare att vara ute om natten. Eller så går han hem till någon som ger honom mat. Det kan vara en orsak.
Katter är nu en gång sådana att om det vankas god mat hos någon annan så går de gärna dit. Kan det vara så att någon granne tror att Musse är hemlös och ger honom mat? Katten är ett nattdjur och vill vara vakna på natten och jaga. Det är troligt att Musse jagar möss och sorkar nattetid. Han lever ju helt och hållet sitt eget liv. Det kan inte bero på vantrivsel för din far älskar honom säger du och det är jag alldeles övertygad om också. Jag är också övertygad om att det är ömsesidigt. Men det är ett stort problem för familjen, oron finns ju där.
Mitt råd blir helt enkelt att hålla katterna inne när det börjar bli kväll. Låta dem vara ute under dagen och sen locka in dem vid matdags och inte låta dem gå ut igen. Skaffa toalåda till dem och släpp inte ut dem förrän det blir morron. Det kan vara svårt i början men jag tror att de snabbt vänjer sig. Det går ju mot höst och mörkare årstid och då är det kanske lättare att få dem att stanna inne! Lycka till och klappa alla tre från mig!

Vänligen LIZA