‹ Katarr

Varför och vad ska man göra åt mag- & tarmkatarr?

Hej!

Jag har en fråga som min kompis funderar över. Hon tog hand om en sommarkatt som någon lämnat kvar, han var halvdöd – hon tog med honom hem och han fick mycket kärlek, mat och en hund som sällskap.
Han var dålig i magen ett helt år, diarré, men han åt bra och var pigg och lekfull. När de flyttade in till en lägenhet i stan, blev han kastrerad och innekatt som han stormtrivs med. Hon var iväg en vecka på semester och hennes syster passade katten – tänkte att det går bra för han hade träffat henne innan. Men han hade stressat upp sig så mycket så han slutade och äta och han spydde.

Åkte till djursjukhuset där han fick diagnosen akut mag- och tarmkatarr. Fick medicin och han skulle äta kokt fisk och ris den första tiden, jag fick honom att börja äta igen, och nu mår han jättebra, förutom att han fortfarande har diarré sen mag- och tarmkatarren…VARFÖR och VAD skall man göra. Pigg och lekfull för övrigt! Hoppas snart på svar från er!

Johanna

Hej Johanna!

Det var verkligen fint gjort att ta hand om denna stackars övergivna katt. När han blev lämnad för att hans nya matte skulle på semester så blev han antagligen rädd att bli övergiven en gång till. Han hade inte glömt….
Att han har konstant diarré är ju ett stort problem för katten som på så vis förlorar en hel del vätska och näring. Det kan vara kroniskt med tarm- och magkatarr. Men det kan också bero på andra saker. Det kan bero på mask. Är han avmaskad? Det kan också bero på maten han äter. Om det fungerade med fisk och ris så tycker jag att han kan få det igen. När hans mage blir bättre så lägg till lite annan mat. Tex. hälften fisk och ris blandat med burkmat. Jag vet inte vilken sorts burkmat han får och det finns så många att välja på. Jag föredrar IAMS som finns i djuraffären, det är bra kvalité.

Men om inte det skulle fungera så är det inte helt fel att bara ge honom vanlig ”husmanskost” som t.ex. gröt, kokt ägg, kött, fågel, fisk mm. Man kan försöka med tonfisk och ris, kyckling och ris, smörgås med leverpastej osv. Ibland kan filmjölk vara bra. Man kan också försöka ge honom barnvälling majsvälling är bra för dålig mage. Katter tål inte mjölk och inte potatis.
Det kan också bero på att han äter för mycket. Försök att ge honom mat oftare och i mindre mängd och börja med fisk och ris igen en tid så får du se om det hjälper och så kanske han behöver avmaskas! Om han inte skulle bli bättre i magen så tycker jag nog att ni bör kontakta veterinär med tanke på att det kan vara magkatarren som har återkommit och att han kanske behöver medicin! Lycka till och krama honom från mej!

Vänligen
Liza