‹ Urinrelaterade problem

Varför kissar katten inomhus?

Min katthona började kissa inomhus när hon var åtta-nio månader gammal (är 16 månader nu). Det började med att hon hoppade upp i sängen och kissade på kuddar och täcken, även när hennes människor låg i sängen.
Senare började hon kissa på soffkuddar, soffan och alla kläder hon kommer åt, oavsett om de ligger i smutskorgen eller i garderoben. Detta beteende har i och för sig kulminerat när vi var på semester och katten hos min vän. Jag försöker med att låsa dörrar, ta bort intressanta textilier och spraya med FY, men en fåtölj kissas på med jämna mellanrum, liksom de kläder/kuddar hon kan komma åt. Hennes låda är stor, sanden ren. Hela lådan tvättas och all sand byts ut en gång var sjätte vecka. Annars häller jag bara i mer sand när klumparna rensas ut, vilket sker minst två gånger dagligen. Katten är jättesöt, verkar inte vara ”frustrerad”, rädd eller på annat sätt deppig. Tvärtom är hon glad, rörlig och jättetuff. Jag har aldrig bestraffat katten eftersom detta beteende sällan händer medan jag tittar på. Vad kan man göra? Kan Feliway hjälpa i detta fall? Skall katten bestraffas, i så fall på vilket sätt?

Maria

Hej Maria
Det var en jobbig situation. Var det när hon blev könsmogen hon alltså började kissa. Du skrev vid åtta-nio månader. Lite är det ju protester som du skrev när ni var borta osv.
Jag antar att du läst min artikel om när katten kissar på katter.nu den finns under kattens beteende (Se även här). Där står det lite råd om hur du kan bäst prata med din katt. Jag antar att din katt är kastrerad nu annars hade kanske det hjälpt.
Feliway kan man alltid pröva. Det hjälper ibland. Att visa henne genom att när hon sitter på lådan så får hon beröm och först där när detta är något som är bra och som ni gillar. Tar ni henne när hon kissar så ett bestämt fy eller nej och bär henne till lådan.
Det verkar som hon smygkissar eftersom ni inte ser det. Titta på artikeln jag skrev och försök ändå att lista ut vad det handlar om. Skriv igen om du ändå går bet.

Mvh
Annalena Nyström
Djurterapeut/djurhomeopati för ökad förståelse ägare – djur