‹ Diverse kattfrågor

Varför bär mamman kattungarna till sängen hela tiden?? Etc.

Hejsan!
Jag undrar, vår katt har fått kattungar som nu är två veckor gamla. Kattmamman bär dessa katter till våran säng hela tiden? Kan det vara att hon är missbelåten över något?
Sedan undrar jag när man kan börja att ge katter p-piller igen efter hon fått kattungar?
Så detta med att träna dem med att gå på lådan när skall man göra det och vad är det lämpligaste sättet? Som du ser har jag många frågor hoppas att du kan hjälpa oss!

Mvh
Linda


Hej, Linda!
Det är normalt, att mamman flyttar kattungerna vid den här ålder. I naturen händer det för att boet nu skulle ha börjat lukta för mycket till att det är i säkerhet för rovdjur. Det är altså ett mycket ursprungligt instinkt. Om jag var dig, skulle jag ganska enkelt flytta lådan, hon bor i med ungerna, upp i sängen, om det är där hon vill vara med dem.
P-piller kan du börja ge henne redan nu, och det är det bästa. Redan när ungerna är ung. tre veckor, börjar en del honor att löpa, och då kan dom ha svårt att koncentrera sig om ungernas skötsel. Det skader inte ungerna att mamman får p-piller.
Lådträningen går säkert av sig själva, om du redan nu hitter en liten låda med inte för höga kanter och placerar den bredvid boet. Antagligen vill mamman börja använde den, och därmed lär ungerna, vad den är för. Dock skal du vara uppmärksam på att kattunger (ganska som människobebisar) utforskar världen genom att smaka på den. I början vill dom därför säkert äta lite av sandet. Därför bör du inte använda det s.k. kompaktsand till den här låda, för att det kan vara farligt för kattungemager. Med mer vanligt sand är det inte farligt, att dom äter av det. På det här sättet tror jag du vill se, att lådträningen går ganska av sig själva.
Du kan läsa mer om kattungers uppväxt på min hemsa under ”Månedens katte-tips”

Vänliga hälsningar
Niels Peter