‹ Genetik

Varför är kattens anatomi bättre än människans?

Hej!
Jag undrar varför katten har bättre balans och bättre hörsel än människan? Kattens anatomi liknar ju vår nästan på pricken, så vad är hemligheten?
Jag undrar också hur en döv katt klarar sig? Jag har hört att de använder sig av ett teckenspråk, ungefär som vi. Tackar på förhand för ett svar.

Mvh
Maria


Hej Maria!
Kattens anatomi liknar nu inte människans särskilt mycket. T.ex. har katter en något längre ryggrad än vi – ung. fyra virvlar mer än vi. Det är t.ex. därför katter kan tvätta sig själv i baken med tungen, något som skulle skaffa oss ett diskbråck, om vi bara försökte:-)
När katter har bättre hörsel och balans, är det fördi de ursprungligt är utvecklade till en annan livsform än vi, som är s.k. allätande djur, varemot katter är enbart kötätande jägare.
Kattens hörsel använder den bland andet till att ljusna sig fram till bytesdjur, og balansen använder den bland annat i anfallet.
Människor har också varit jägare, men det var i grupp, och det kräver andra förmågan.
Döva katter klarar sig med de andra sinnen, särskilt synet, och respekteras ofta högt av andre katter, som tror, den döva katt är mycket ”tuff”, för att den inte reagerar på fräs och morran.

Hälsningar
Niels Peter