‹ Påhälsande katter

Våra katter går ut och in genom lucka. Nu har vi fått in främmande katter!

Hej,
Våra niomånaders katter Sixten och Nisse har sedan tre-fyra månader tillbaka lärt sig att gå ut och in genom en kattlucka såväl dag som nattetid. Luckan öppnas med hjälp av magneter som dom har i sina halsband och det känns som en förutsättning för oss att katterna kan gå ut och in genom luckan då vi ibland kan vara borta långa tider under dagarna.
I grannskapet bor det många katter som vi förstås märkt att det varit fighter med, men det har också stannat vid det. Sedan en dryg vecka dock, har vi märkt att det varit rörigt hemma och till vissa delar oroliga katter när vi kommit hem och i fredags kväll fick vi så påhälsning när en grannkatt kom in genom luckan. Vi antog då att katten hade en likadan magnet runt halsen (vi såg ej eftersom katten hann sticka ut innan vi fick fatt på honom) och att det var därför han kom in. Vi började låsa luckan så att katterna bara kommer ut men inte in, men det har nu skett två gånger att vi kommer hem och finner denna gigantiska hanne instängd hos oss.
Han har inget halsband och har då alltså forcerat luckan med våld – när vi testar har vi knappt möjlighet med vår egen styrka. Det känns nästan overkligt men luckan är till skillnad ifrån när vi lämnar den på insidan istället för på utsidan så detta är ett faktum. Sixten och Nisse har när vi kommit hem flytt ut om dom kunnat eller som idag, Nisse satt uppflugen på ett bord och kom inte ut. Hankatten som dock inte heller kom ut (eftersom han pressat in luckan så att den lagt sig på insidan av spärren..) blev fullständigt skräckslagen av synen av en människa och gjorde allt för att komma undan. Jag jagade fatt på honom och var mycket arg och skällde + att jag kastade en stor skål med vatten på honom för att skrämma iväg honom. Jag släppte ut honom paralyserad av skräck, men jag befarar att detta inte kommer förändra situationen. Jag vet inte var han bor, men han har helt klart Sixten o Nisse fullständigt i sitt grepp. Vad ska vi göra?
Den vanliga kattluckan håller inte ens låst!! Kommer hankatten att försvinna när Sixten och Nisse är fullt vuxna? Dom ska snart kastreras, är det troligt att det förändrar något? Känner ni annars till någon lucka som är mer tålig än andra?

Mvh
Thomas, Pia, Sixten och Nisse


Hej Thomas, Pia, Sixten och Nisse!
Ni har en objuden gäst som går ut och in i ert och era katters hem. Min spontana reaktion på detta är att ni bör spika igen luckan och hålla era katter inne. Ett kattslagsmål kan vara på liv och död och när era kattpojkar blir könsmogna kan det hända att de samlat så mycket mod att de utmanar den andre katten på duell. Att sedan komma hem och finna sitt hem i oordning kan inte vara trevligt.
Jag är personligen av den uppfattningen att katter inte skall få gå ut utan tillsyn. En katt mår precis lika bra av att vara innekatt. Ni har löst det så fint som möjligt och tänkt på era kattpojkars bästa med luckan. Men det fungerar inte längre. Det är bara att inse fakta. I det här läget kan vad som helst hända – ute eller inne- när de får röra sig fritt och ni är på jobbet. Så mitt råd till er blir spika igen kattluckan och håll era telningar inne. Om ni sen släpper ut dem en stund när ni kommer hem kan vara ok. Men håll uppsyn över dem.
Angående den andre katten som gästar er så är det antagligen en katt som blivit dumpad. Den har antagligen haft ett hem innan med kattlucka. Nu känner den sig vilse och försöker hitta tillbaks till sitt hem. Därför går den in till er. Försök att hitta ägaren genom att sätta upp lappar i affären eller efterlysa hos er lokal- eller närradio. Anlita annars lokaltidningen. Be dem komma ut och ta en bild på katten och efterlysa ägaren. Om inte ägaren vågar träda fram så finns det alltid någon granne eller bekant som känner igen katten och hör av sig för att tala om vems det är. Under tiden så kanske ni eller någon annan kan upplåta en vrå i något uthus till den stackaren och ge den lite mat. Den har inte valt denna situationen själv antar jag. Lycka till!

Vänligen
Liza