‹ Försvunna katter

Vår ”Mellissa” är borta väldigt mycket, varför?

Hej!
Jag och min man är stolta ägare till en 15-månaders blandrashona, som har en mormor och mormors far som är Norska Skogkatter. Vår lilla ”Melissa” är en gosig, men mycket självständig tjej som verkligen vet vad hon vill och hon kan bli mycket sur om hon inte får som hon vill. Hon är en utekatt med egen lucka så hon kommer och går som hon vill och nu har hon börjat försvinna flera dagar i rad för att sedan komma tillbaks till oss igen, (Hjälper sterilisering)?
Vi tycker att det är tråkigt att hon är borta så mycket och vill därför antingen skaffa en till katt eller en liten hund. Vilka katt- och hundraser är lämpliga att kombinera? Om vi skaffar en valp har vi tänkt oss en Chihuahua. Vad tror du om det? Kommer ”Melissa” att bli så sur på den nya att hon kanske går hemifrån utan att komma tillbaks igen? Ska man skaffa vuxen katt/hund eller kattunge/valp när man skaffar en kompis? Är det en bra idé att ta hand om en katt från ett djurhem? Vi vill vara försiktiga med vad vi gör för ”Melissa” är en så stor del av vår familj och vi vill absolut inte göra så att hon inte trivs eller försvinner.
Om man upptäcker att det inte fungerar mellan de båda, valp eller kattunge, kan man då lämna tillbaks den eller måste man lösa det hela privat? Jag skulle också vilja ställa en dum fråga angående kön. Trots att hon är en utekatt så har hon ännu inte fått några kattungar (vi har många som vill ha kattungar efter henne, därför har vi inte steriliserat henne än), är det ovanligt? Vi blev så förvånade att det inte blev några nu i somras att vi har börjat tvivla på att hon verkligen är en hona. Det fick vi nämligen konstaterat när hon var riktigt liten och sedan har vi bara tagit det för givet. Det är svårt att se också eftersom hon är långhårig. Vet inte heller om veterinären har kollat eller om hon bara tog oss på orden när vi vaccinerade ”Melissa”. Tack på förhand

Elisabeth


Hej Elisabeth!
Du är lycklig ägare till en skogkatt som du månar om på bästa sätt! Men du undrar varför hon går sin väg och stannar borta. Kan det bero på att hon inte är en hon utan en han? Jag misstänker att det är en hane dels för att katten går och blir borta och dels eftersom det inte blir några kattungar. Om Melissa hade varit en hona så hade hon med all säkerhet blivit parad då hon får gå fritt. Tjejkatter kan gå och hålla sej borta men det är inte ofta att det är så. I vilket fall som helst så kan en kastrering hjälpa.
Om Melissa är en tjej så blir det ett större ingrepp under riktig narkos och det är ganska jobbigt efteråt då det tar längre tid för såret att läka och katten får bära krage. Men om det är en hane så är det ett enkelt ingrepp under lätt narkos och efteråt mår katten som vanligt när narkosen släppt helt.
Jag tycker att ni skall försäkra er om vilket kön Melissa är först innan ni fattar beslut om kastrering. Ni kanske ska till veterinär för att få omvaccinering? Då kanske ni kan be att få kollat kön på katten. Att skaffa en till katt kan bli på både gott och ont. Melissa kan flytta för gott och om det är en hon så kan hon ta hand om den lilla kattungen som sin egen. En hund kan få samma följder. Men det är naturligtvis värt att pröva. Avtala med säljaren att ni får lämna tillbaks hunden eller katten om det inte fungerar. Om Melissa hade varit min katt så hade jag nog inte låtit henne gå ut fritt. Oron som ni redan har blir större om hon flyttar och ni inte vet vart hon tagit vägen!
Jag har själv två katter och de är innekatter. Jag har en mycket stor bur ute till dem med hus och klätterträd, toahörna och hyllor att sitta på. Varför inte bygga en bur till Melissa? Eller vänja henne vid att gå i koppel? Det hade väl varit all ide att prova både för er egen del och den fina kattens! Du skrev att hon surade om hon inte får som hon vill! Ja det gör hon alldeles säkert för det gör mina två också och det märks mycket tydligt! Lycka till med Melissa och klappa henne från mej!

Vänligen LIZA