‹ Aktivitet/Stimulering

Vår kattunge understimulerad?

Vi, min fru och jag, har en fyra månaders huskatt som vi haft sedan den var tio veckor. Vi leker med henne några gånger om dagen, kortare eller längre stunder, (låter katten jaga snören och bollar mm, vi jagar katten – vilket hon gillar verkar det som – och uppmuntrar de flesta av kattens egna upptåg).
När inte katten är på lekhumör får hon mycket närhet, kramar och gos. Hon spinner mycket och ofta. Ett par, tre dagar i veckan är hon ensam hemma så gott som hela dagen. Annars är någon av oss hemma hela eller del av dagen. På helgerna lämnar vi henne bara kortare stunder. Vi har fått känslan att katten är lite understimulerad. Vad har en kattunge för aktivitetsbehov egentligen?

Robert

Hej Robert
Varför har ni känslan av att hon är understimulerad. Är det något som indikerar detta? Spontant när jag läser ditt brev tycker jag inte det låter som detta med tanke på vad du berättar.
Naturligtvis är ju varje kattindivid olika i sitt beteende. Vissa katter kan inte få nog upp- märksamhet och andra behöver mindre. Att ha en kattunge kräver naturligtvis att man leker med dom ofta precis som barn och att dom även får gosa och mysa och ha en lugn vrå för sig själva där heller inte barnen bör få störa.
Ni har inte alls funderat på att ha två katter istället för en. Lekkompis och annan individ att vara med när man är ensam. Det låter ju inte som om hon är alltför mycket ensam av vad du berättar men ni kan ju tänka på alternativt en katt till speciellt när det gäller en så ung katt med stort behov av lek och bus.
Läs gärna lite böcker om kattens beteende + titta lite på frågor och svar här i frågelådan. Sedan är det ju en sak till som är minst lika viktig och det är att prata mycket med sina djur och även förmedla hur mycket ni tycker om henne osv. Lycka till med missen!

Mvh
Annalena Nyström
Djurkommunikatör för ökad förståelse ägare – djur